5 módszer a puffadás ellen

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 23. 15:01
Öt módszer, amit ha betartunk megelőzhetjük a hasunk puffadását.

Öt módszer, amit ha betartunk megelőzhetjük a hasunk puffadását.

A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben.

Hogy megelőzzük a kellemetlen puffadást, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

Óvatosan a tejjel

Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.

Figyeljünk a gyümölcsevésre

A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.

A keményítőben gazdag élelmiszerek

Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.

kukorica 2

Félre a cukorral

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.

stevia 2

Tudatosan a babbal

A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket. Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.

káposzta
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.