A gyógytea igazából nem is teából készül – ami egy bizonyos fajta növény. A franciák a gyógyital szót használják, ami egy kicsit pontosabb, mivel a gyógytea csak a levelek, magvak, gyökerek vagy kérgekből keverékének forrázata. Egy jól beáztatott gyógytea elfogyasztásával könnyen emészthető formában kapjuk meg a növény összes jótékony hatását.
„Egy igazi organikus tea legtöbb esetben sokkal hasznosabb, mint a vitamin tabletták", mondja Marianne Beacon, a Peterborough-i Elderberry Herbals növényszakértője. „Így a hidratálás jótékony hatásai is megmaradnak. De persze ott van a szociális oldala is: a tea olyasmi, amit megoszthatsz az emberekkel. És a gyógytea ivása közben, aromaterápiás kezelésben is részesülünk – ez pedig olyasmi, amit egy tabletta nem adhat meg!"
Ezért mondja a torontói Marcia Dixon gyógynövény szakértő, hogy a gyógyteát mindig fedett edényben kell készíteni, hogy megőrizze a hasznos illóolajokat. „Ellenkező esetben, a szobának jó illata lesz, de nem őrizzük meg a gyógyászati tulajdonságokat."
Amikor e gyógytea kiválasztásáról van szó, úgy Dixon, mint Beacon egyetértenek abban, hogy kiváló minőségű összetevőkből készített termékeket keressünk. Ha a gyógyászati hatások miatt iszunk teát, akkor feltétlenül tartózkodjunk azoktól a termékektől, melyek tartalmaznak hozzáadott illóolajokat vagy ízesítőket. És hogy valóban kihasználjuk a gyógytea jótékony hatásait, hagyjuk hosszú ideig ázni a teát – egyes esetekben 10-15 percig is.
„Akárhányszor elfogyasztunk valamit, megadjuk a testnek a szükséges építőelemeket, hogy szöveteket és hormonokat gyártson," mondja Dixon. „Ha minden nap iszunk teát, mindenféle jelentős változáson mehet át a hangulatunk, a bőrünk, a közérzetünk és az energiánk."
Annyi csodálatos gyógytea közül lehet válogatni! Most bemutatunk 7 gyógyteát, amelyek nem ártanak, ha mindig kezünk ügyében vannak:
A Halifax-i Colin Huska természetgyógyász a borsmenta tea ivását ajánlja a hasi puffadás-, valamint az izomgörcsök enyhítésére. A hányingerre (hányás nélkülire) is jó, meg arra, hogy felmelegítse és megizzassza a testet. Ha emésztési zavar vagy gyomorégés a probléma, Dixon azt javasolja, hogy kerüljük a borsmentát. A borsmenta tea elkészíthető a kertből szedett friss növényből is – ez az egyik legegyszerűbben termeszthető gyógynövény.
2. Gyömbér tea
Ez egy másik nagyszerű emésztést segítő tea. A gyömbér használható hányinger, hányás vagy gyomorpanaszok megfékezésére. Készítsünk frissgyömbér teát, 10-15 percig főzve egy darab gyömbér gyökeret – adjunk hozzá friss citromlevet és mézet, hogy megfázás esetén, egy erőteljes baktérium ellen harcoló kombinációt kapjunk. Beacon azt is javasolja, hogy készítsünk teát gyömbér porból a megfázás kivédéséhez.
3. Kamilla tea
Gyengéden nyugtató és altató virágokból készítve, a kamilla tea nagyon hasznos lehet az álmatlanság kezelésében. Az emésztést is segíti az étkezések után. Huska köhögés és légcsőhurut-, illetve megfázás vagy láz esetén ajánlja a kamilla teát, és nagyon jó gargarizálni vele a szájüreg gyulladásakor. Áztassuk be jól, hogy kimerítsük minden gyógyászati előnyét.
C-vitaminban és más ásványi anyagokban gazdag, a rooibos mindenféle egészségügyi ellátásokra megfelelő. Egy könnyen fogyasztható tea, nagyrészt Dél-Afrikában termesztik, és már rég elismerték az antioxidáns tulajdonságait – ami segít kivédeni a betegségeket és az öregedés jeleit. Azt is kimutatták, hogy segít az olyan általános bőrproblémákon, mint az ekcéma.
5. Citromfű tea
Egy könnyen nevelhető növényként, a citromfűnek hangulatjavító hatása is van. „Ez jó a téli fáradtság ellen," mondja Deacon, „és segíthet javítani a koncentrációt". Hozzáteszi még, hogy a citromfűbiztonságos a gyerekeknek is, és segít megelőzni a rémálmokat, ha lefekvés előtt fogyasztják. Ez a gyógynövény üdítő hatású jeges teaként, és ízesíthető citrommal vagy juharsziruppal.
6. Máriatövis és pitypang tea
Ha teaként fogyasztjuk, a máriatövis és a pitypang gyengéd májtisztító. „Segítik a máj regenerálódását, és a nagyobb kapacitású működését," mondja Huska. „Segítenek az epe termelésében is, ami segít az emésztési folyamatban."
7. Csipkebogyó tea
A csipkebogyó a rózsa növény gyümölcse, és az egyik legjobb C-vitamin forrású növény, ami fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, a bőr és a szövetek egészségében, valamint a mellékvese működésében. Ezért ha érezzük, hogy egészségünk és immunrendszerünk gyengülőben van, akkor iszogassunk csipkebogyó teát!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.