Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők levendula felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit hogyan készíthetünk el belőle házilag!
Fotó: Tihanyi Levendula Manufaktúra
Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most.
A konyhában felhasznált levendula lehet friss és szárított is: a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.
Ha maradunk a konyhai felhasználásnál, akkor széles a paletta: számtalan ételt és italt készítenek levendula felhasználásával.
Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni. A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.
És akkor jöjjön néhány kipróbált és bevált levendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával.
A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe.
Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg.
Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi)
jégkockát!
Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral.
Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá.
Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le.
Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal!
Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk.
Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.
A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük.
A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor.
A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget.
Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és
napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot.
A Tihanyi Levendula Manufaktúráról
A Tihanyi Levendula Manufaktúra Tihanyról és a levenduláról szól. Megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, melyek összekötik az embert és a környezetet. Továbbírni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt. A társadalmi és az egymás iránti felelősségvállalásról. A hitről, hogy célunk, küldetésünk van a világban és az megtalál bennünket, ha itt az ideje. Ha megértünk rá…velünk így történt, mikor ránk talált a tihanyi levendula és Bittera Gyula története.
Utunk állomásai: A Levendula Kézműves Ajándékbolt és a Levendula Galéria megnyitása, melyek méltó helyet adnak az általunk készített termékeknek, kiszolgálva a fogyasztói igényességet. A Manufaktúra megvalósítása, ahol ezek a termékcsaládok megszülethetnek, és az Online boltunk elindítása. A Bittera Gyula Alapítvány létrehozása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.