Ennek a gyümölcsnek van a legnagyobb antioxidáns-tartalma
Érdemes egy jó adagot beszerezni ebből a mutatós, ízletes gyümölcsből – az áfonya sokak számára kedvenc, nem véletlenül. Nyáron a legjobb ráadásul.
Az áfonya az egyik legnagyobb nyári kedvenc – ez a gyümölcs ekkor a legfinomabb, mivel a meleg hónapokban éri el érettsége csúcsát. Jellegzetes színét az antocianin nevű antioxidáns adja, mely erőteljes gyulladás-ellenes és sejtvédő hatással bír. A természetesen édes áfonya szinte alig tartalmaz kalóriát, szemben a hizlaló desszertekkel.4
Egy csésze áfonya 85 kalória, 0,5 gramm zsír, 21 gramm szénhidrát, 3,6 gramm rost, 15 gramm cukor, 1,1 gramm fehérje, 114 mg kálium. C-vitamint és B6-vitamint szintén bőven tartalmaz.
Az áfonya egészségügyi előnyei közül elsőként ki is emelendő, hogy tele van az alapvető fontosságú C-vitaminnal.
Ha fogyni szeretnénk, érdemes tudnunk: minden étel hizlal, ha nagyon sokat eszünk belőle. Az áfonya azonban nem az a típusú gyümölcs, amelyből túl sokat kívánunk. Egy teljes csésze 80 kalória, s több mint 9 gramm rost. Minimális kalóriamennyiség mellett telít.
Az áfonya oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz – segít lelassítani az emésztést, vagyis a cukor egyenletesebben jut a véráramba, s hosszútávon energiát biztosít.
S hogy hogyan érdemes fogyasztani az áfonyát? Szinte bárhogyan. Salátában, smoothie-ban, zabpehelyhez, palacsintához, desszertekhez. Tehetjük szódavízbe, teába, vagy önmagában is ehetjük, hiszen kiváló íze van.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.