Évente mintegy egy-másfél kilogramm gombát eszünk meg, ez mindössze a fele az uniós átlagnak – derült ki az M1 Magyar gazda adásából.
Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermesztőt tart nyilván a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).A 4500 főt foglalkoztató ágazat évente mintegy 30 000 tonna gombát termel, elsősorban zárt gombatermesztő házakban.Az ágazat technológiailag még nem érte utol Európa legnagyobbjait, de a vidékfejlesztési programból finanszírozott fejlesztésekkel ez változhat.
Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállító osztályának elnöke elmondta, az elmúlt időszakban elsősorban a komposztgyártásra helyezték a hangsúlyt, illetve a csíragyártásra. Úgy gondolják azonban, hogy itt az ideje, hogy a termesztés technológiáját is elkezdjék fejleszteni.
A vidékfejlesztési program keretében mintegy 22 milliárd volt meghirdetve technológiafejlesztésre, igaz, hogy ebben a keretben a hűtőházak korszerűsítése, újak megvétele is szerepelt. Jelenleg a 77 pályázatból 36 nyert.Ez körülbelül nyolcmilliárd forintot jelent, ebből hatmilliárd a termesztésre és kétmilliárd a komposztgyártásra fordítható. A támogatás a termesztés felé tolódik – tette hozzá.
A kertészeti ágazat minden területére jellemző, hogy a legnagyobbfelvásárlók a nagy áruházláncok, amelyek egységes minőségű árut keresnek nagy tételben.Ezeknek a követelményeknek a kistermelők nem tudnak eleget tenni.Ezért célszerű összefogniuk, termelői csoportokat és szövetkezeteket létrehozniuk.
Az Országos Korona Gombaipari Egyesülés 1990-ben jött létre és az ország több régiójában képviselteti magát.
Rácz József elnök elmondta, az egyesülés több termelő cégnek az összefogása révén jött létre. A gombatermesztés teljes vertikumával rendelkeznek, ebbe beletartozik a fajtakutatás, az üzemispóra-előállítás, a komposztkészítés, a termesztés és feldolgozás,a dobozos, az üveges, a fagyasztott és a szárított termékek.
Az egyesülés elsősorban a piacra jutásban segít a termelőknek,valamint szakmai konferenciák szervezésével és tanácsadással istámogatja a tagok munkáját. A csoport működteti Magyarország egyetlen gombakonzerv-üzemét. A demjéni gyárban azt a felesleget dolgozzák fel, amit nem vettek át a felvásárlók – így, frissen és feldolgozva, a teljes termést értékesíteni tudják.
A termelést mindenki önállóan végzi, viszont a piacra jutást és a csomagolás, a szállítás, ezek közösen mennek – tette hozzá Rácz József.
A hazánkban megtermeltgomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laska és 2-3 százalékavalamilyen egzotikus gombafajta, például, shiitake.A szakemberek szerint azonban ezek az arányok változni fognak, mivel a különlegességek magasabb jövedelmet biztosítanak a termesztőknek.
A sampionnak, a fehérnek, tehát a termesztett csiperkének 900 forint a fogyasztói ára, míg a barnának 1300, a sima laskának 1600 forint, míg a spóramentes laskának, az eringinek pedig 2800 forint a kilogrammonkénti ára, míg a shiitakénak 3-4 ezer forint – mondta Rácz József.
Míg a termelésben lassan utolérjük Európa legjobbjait, a fogyasztás terén lemaradásunk van az egy főre jutó éves gombafogyasztásban, mindössze 1-1,5 kilogramm. Az uniós átlag ennek a duplája. A gombafogyasztás ösztönzésére a NAK több kampányt is indított.
Mártonffy Béla elmondta, a kamara elindított egy promóciós programot, ebben minden évben szerepel a gomba is. Van néhány kiemelt termék, mint például a dinnye vagy az alma.Ebben az évben is lesz kampányuk – mondta, és hozzátette, hogy ezen kívül van egy európai uniós pályázat, amit a franciákkal közösen nyertek. Ahároméves projektben is szerepel a gomba az összes többi zöldség mellett, és ezzel szeretnék elérni, hogy a hazai fogyasztás legalább fél kilóval vagy akár egy kilóval növekedjen – mondta.
A gomba amellett, hogy nagyszerű húspótló, kiváló természetes D-vitamin-forrás is. Felhasználása rendkívül sokrétű, ráadásul a friss csiperkét vagy laskát ma már konyhakészen is lehet kapni az üzletekben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.