Ételmérgezés - Hogyan okoznak ilyet a baktériumok?

ételmérgezés
PUBLIKÁLÁS: 2018. április 28. 15:01
A leggyakoribb ok a Campylobacter

A leggyakoribb ok a Campylobacter

Vajon hogyan váltanak ki ételmérgezést a baktériumok? Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Campylobacter a leggyakoribb oka annak, ha valaki rosszul lesz. De miért?

Az ételmérgezés többnyire a Campylobacter nevű baktérium műve – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Számtalan ember kap ételmérgezést időről-időre, ezért talán nem árt, ha megértjük, minek is köszönhetjük ezt.

A problémát leggyakrabban kiváltó Campylobacter baktérium természetes módon a baromfi és szarvasmarha gyomrában fordul elő. Rájuk nincs hatással. Ám ha az emberi szervezetbe jut, súlyos hasmenést és görcsöket okoz – vagyis az ételmérgezés jeleit produkálja.

Annak érdekében, hogy az embereket megvédjék ettől a baktériumtól, az Egyesült Államok Haditengerészeti Orvosi Kutatóközpontja és a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Iskolája önkénteseket gyűjtött, akiken tesztelhették új, fertőzés-megelőző terápiáikat. A résztvevők vállalták, hogy a klinikán megisszák az ételmérgezést okozó baktériumot tartalmazó italt, így az orvosok kipróbálhatták, miként hat ellene a terápia.

A Stephen Trent fertőző betegség-szakértő professzor, a Georgia-i Egyetem állatorvosi karának munkatársa az egyetem csoportjával egy lépéssel előrébb jutott a tanulmány során. A megfertőzött emberek vizsgálása helyett magát a baktériumot figyelték meg laboratóriumi keretek között, az önkéntesek által szolgáltatott, megfertőzött mintákban.

„Ennek az ételmérgezést okozó baktériumnak messzemenő hatásai lehetnek a lakosságra, ezért tudnunk kell, miért viselkedik úgy, ahogy, az emberi szervezetbe jutva” – magyarázta Trent. Ha ugyanis megvan, miért alkalmazkodik egy bizonyos módon a baktérium a testben, új eszközöket fedezhetnek fel, melyeket a túléléshez használ. S ezzel új terápiás módszereket alkalmazhatnak a kutatók az elpusztítására.

A kutatócsoport számos gént azonosított, melyekre a Campylobacter baktérium támaszkodik és így túlél az emberi testben. Ezek a gének lehetővé teszik a baktériumok számára, hogy kivédjék az immunválaszt, vagy segítenek nekik tápanyagot találni, mellyel tovább élhetnek a szervezetben.

„Ha a Campylobacter baktérium által okozott fertőzés tartósan fennmarad kisgyermekeknél, olyan növekedési periódusokkal is járhat, melyek miatt a gyermek fizikai és kognitív károsodást is elszenvedhet” – mondta el Alex Crofts, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoportnak sikerült 1500 génből 11-re szűkítenie azoknak a számát, amelyek összefüggésbe hozhatók a tartós ételmérgezés-fertőzéssel. Egyikük, melynek neve cipA, abban is segít a baktériumnak, hogy behatoljon az emberi sejtekbe egy tartósan fennálló fertőzés során.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.