Honnan tudjuk, hogy a zöldség friss?

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 17. 15:02
Teljesen természetes vágyakozás így tavasztájt, ha az ember szeme már mindenütt a zöldet keresi. Fűben, fában és persze a zöldségesnél is. Friss húsú, roppanós retket szeretnénk enni és lassan újhagymát is libazsíros kenyerünkhöz. Jó lenne már. ha megjelennének a primőr saláták, a természetes napfénynél pirosra és zamatosra hízott paradicsomok is, a jó ízű paprikák, és persze a méregzöld kígyóuborkát se hagyjuk ki a felsorolásból. Ugye, hogy már látjuk is magunk előtt valamennyit? De vajon mi alapján tudjuk eldönteni, hogy egy zöldségféle igazán friss-e, sikerül-e néhány napig eltartanunk, vagy a vásárlás utáni napon puhán, töttyedten várakozik majd a sorsára?
Van néhány alapszabály, amire érdemes odafigyelni vásárláskor és később otthon, a tároláskor.

Teljesen természetes vágyakozás így tavasztájt, ha az ember szeme már mindenütt a zöldet keresi. Fűben, fában és persze a zöldségesnél is. Friss húsú, roppanós retket szeretnénk enni és lassan újhagymát is libazsíros kenyerünkhöz. Jó lenne már. ha megjelennének a primőr saláták, a természetes napfénynél pirosra és zamatosra hízott paradicsomok is, a jó ízű paprikák, és persze a méregzöld kígyóuborkát se hagyjuk ki a felsorolásból. Ugye, hogy már látjuk is magunk előtt valamennyit? De vajon mi alapján tudjuk eldönteni, hogy egy zöldségféle igazán friss-e, sikerül-e néhány napig eltartanunk, vagy a vásárlás utáni napon puhán, töttyedten várakozik majd a sorsára?

Alapszabály: a friss zöldség mindig kemény, héja feszes, nem ráncos.

A zöldségek zöld része jól mutatja annak frissességét: ha a sárgarépa, karalábé, retek szára, levele kissé kókadt – már ne vegyük meg. Otthon (ha a zöldséges nem tette meg) szabadítsuk meg a zöldségeket zöldjüktől, ugyanis a levelek elszippantják a vizet a zöldségtől, így az hamarabb elkezd fonnyadni. A gyökérzöldségek, a retek is jól tárolható hűtőszekrényben, ha a páratartalom elég magas. Ha a zöldjétől megszabadított zöldségeinket nedves papírtörlőbe és nejlonzacskóba tesszük (amit nem zárunk le, hagyunk levegőzni), majd így kerül be a hűtőbe, egy hétig is kibírják teljes frissességükben. Afejes saláta és a kígyóuborka hűtőben akár 5-6 napig is friss marad. A paprikát és a pradicsomot azonban nem érdemes hűtőben tartani, csupán hűvős helyen,mondjuk a spejzban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.