Ezerszer hallottad már, hogy az étrended az agyadra és a lelki állapotodra is hatással van. De például a demencia esélyét is csökkentheti az, mi kerül az asztalodra. Ugyanis amikor táplálkozunk, nemcsak a vonalaikra érdemes ügyelnünk, de a szellemi kapacitásunkra is, mely a gondolatainkért és tetteinkért felel. Neurológusok szerint egyáltalán nem mindegy, mit eszünk, és ezért érdemes a szakácstudományunkat is felfrissíteni.
A finom falatok tápanyaggá alakulva kerülnek a véráramba, majd ezen keresztül a fejünkbe. Ott pedig feltöltik a készlethiányt, beindítva a sejteket, hozzák működésbe magát az elmét.
Az agy a legéhesebb szervünk: több, mint 20 százalékát emészti fel a szervezet össz-energia igényének. Ráadásul mindenhol máshol folyamatos a sejtek megújulása, addig az agysejtek pótolhatatlanok: a nagyjából a kezdő készlettel megyünk végig a teljes életen. Pontosan ezért kiemelkedően fontos, hogy extra törődést kapjanak.
Az Alzheimer’s Prevention Klinika és a New Yorki Weill Cornell Orvosi Egyetem újgenerációs képalkotó eljárásainak, illetve genetikai vizsgálatainak köszönhetően több ételről bebizonyosodott, hogy idegvédő hatással rendelkeznek. Az agyunkat a károsodástól védő kaják mellett sajnos olyanok is vannak szép számmal, amelyek inkább ártanak. Lelassítják elménk cikázását, ráadásul növelik a kognitív leépülés kockázatát. Hogy hogyan fest ez a mindennapi táplálékaink esetében, arról az alábbiakban olvashatunk.
A hosszúláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak, mint például a híres Omega-3, mely lazacban, makrélában, szardellában és szardíniában lelhető fel leginkább, az egyik legjobb, természetes eredetű táplálék az agy számára. Ha a halak nem elérhetőek, akkor a len- és chia-mag is megteszi.
Ez az egyetlen szénhidrátféle, amelyből energiát képes nyerni a szürkeállományunk. Életbevágóan fontos, hogy mindig álljon rendelkezésre. Olyan élelmiszerekkel érdemes bevinni, amelyek rostban gazdagok - hogy a vércukor-szintünket is kordában tudjuk tartani – mint például a cékla, kiwi, teljes kiőrlésű gabona, édesburgonya, és a zöldhagyma. De a méz, juharszirup és kókuszcukor is remek forrás.
Minden jól jön, de főleg azok, amelyek antioxidáns hatásúak: A, C és E-vitamin, illetve a szelén, vas, réz és cink sem árt. Ez a zöldségek és gyümölcsök asztala: bogyósok, narancs, grapefruit és alma, melyek édesek, de a vércukrot mégsem dobják az egekbe. Illetve a leveles zöldségek és káposztafélék is ideálisak: a brokkoli, káposzta, spenót, kelkáposzta, gyermekláncfű levele, és a hagymafélék, répa, paradicsom, plusz a tökfélék is ajánlatosak. Színes és erőt adó lesz a tányérod tőlük.
Öregedésgátlásból szuper: az Omega-3 és E-vitamin itt is játszik, így az elbutulás ellen védheted magad. Aki legalább napi 16mg E-vitamint fogyaszt, arról kimutatták, hogy 67 százalékkal jobb esélyekkel fut neki az agya az időskornak. Sőt, ha C-vitaminnal kombinálod, az eredményeid még jobbak lehetnek. A toxinok és a szabad gyökök távol maradnak, az oxigén bevitel viszont javul.
Van, amire nemet érdemes mondani: gyors- és fagyasztott kaják, zsíros ételek, köztük a vörös hús, disznó pecsenye, illetve a műkaják, amelyek állományjavítókkal és finomított cukorral készülnek. A margarin, a rágcsák és a sajtnak látszó, esetenként kenhető termékek is inkább kerülendőek. Szintén ide tartoznak a húskészítmények: szalámi, virsli és kolbászfélék. Minél gyakrabban élsz velük, annál inkább növeled a demenciára való hajlamot. Ha csak 2 gramm transz-zsírsavat is fogyasztasz naponta, már megduplázod az esélyeidet.
Nem kell megadnod magad a sorsodnak, hogy úgyis a génjeidbe van kódolva, meddig és hogyan élsz. Az étrend igenis befolyásolja az agy öregedését. Világszerte 46 millió Alzheimeresről tudunk, akiknek a száma 130-ra is ugorhat 2050-ig. Korábban a tudósok azt gondolták, a kór kialakulása a génektől függ, és a korral jár, de 2018-ra bebizonyosodott, hogy dönthetünk ennél jobban is. Az valóban igaz, hogy a gének töltik fel a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt. A tudósok megegyeznek abban, hogy minden harmadik Alzheimeres megúszta volna, ha sportol, intellektuálisan pörgeti az agyát, és ha vigyáz az étkezésére.
A jövő emberének már a kezében van a kulcs, hogyan tartsa frissen magát szellemileg, és fizikailag is, véli Lisa Mosconi aThe Guardianoldalán.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.