Édesburgonya - Főszerepben az idei Konyhakiállításon

Egészséges étel
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 01. 16:59
Fitnesz pizza, fánk, smoothie, kávéturmix, vörösboros ragu, hamis lila „gesztenyepüré” – mind, mind édesburgonyából. Nem tévedés, ugyanis az édesburgonya sokkal több, mint a hagyományos burgonyát helyettesítő köret. A Konyhakiállításon debütál az ezerarcú édesburgonya, melyből isteni előétel, főétel, köret és desszert egyaránt készíthető.

Fitnesz pizza, fánk, smoothie, kávéturmix, vörösboros ragu, hamis lila „gesztenyepüré” – mind, mind édesburgonyából. Nem tévedés, ugyanis az édesburgonya sokkal több, mint a hagyományos burgonyát helyettesítő köret. A Konyhakiállításon debütál az ezerarcú édesburgonya, melyből isteni előétel, főétel, köret és desszert egyaránt készíthető.

A narancssárga, lila és fehér színű zöldségfélének a tengerentúlon komoly hagyománya van, itthon viszont közel sem annyira ismert.A Konyhakiállításon, egy látványos főzőshow keretében mutatkozik be azÉdesburgonya – több mint köret” című receptkönyv, mely megannyi alternatívát nyújt az édesburgonya változatos és nem utolsó sorban ízletes elkészítésére.

Az édesburgonyát jó pár éve fogyasztom, és sokak étrendjébe beleillesztem, amikor valaki az edzés mellet táplálkozási tanácsot is kér. Úgy gondolom,a legtöbb ember már hallott az édesburgonyáról, de a felhasználása még elég egyoldalú. A Kovács Andrással közösen készített új receptkönyvemmel ebben szeretnék segíteni. A Konyhakiállításon is meghökkentő, de annál finomabb édesburgonyás ételeket kóstolhatnak az érdeklődők. Bízom benne: sokan kedvet kapnak ahhoz, hogykísérletezzenek és isteni fogásokat készítsenek ebből a különleges zöldségből” – mondjaCzanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója.

A népszerű edzőKovács Andrással, az édesburgonya legnagyobb hazai szakértőjével ésMakk Norbertséffel hónapokon át finomította a mennyei fogások receptjeit.

Hosszú évek óta foglalkozom a bio édesburgonya termesztésével, így pontosan ismerem ezt a csodálatos zöldségfélét. Amellett, hogy az édesburgonya nagyon finom,tele van vitaminnal és ásványi anyaggal(C-, B2-, B6-, D -, E-vitamin, kálium, réz, vas, magnézium, cink, foszfor, mangán). Alegfontosabb pedig, hogy alacsony a glikémiás terhelése, vagyisnem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet. A bio termesztésnek köszönhetően nálunk megmarad az édesburgonya eredeti organikus ízvilága, hiszen nem használunk kémiailag előállított növényvédőszereket, csupántermészetből származó növényi kivonatokkal és élő organizmusokkal védjük növényeinket. Emiatt nem csak finomabb, de egészségesebb is a termésünk. Czanik Balázzsal készített receptjeink igazán különleges ízélményt visznek a tányérra” – hangsúlyozza Kovács András.

Ízelítőként egy különleges recept: „Hamis lila gesztenyepüré

Hozzávalók – a püréhez:

  • 2 db közepes lila édesburgonya
  • 1/3 csésze tejszín
  • 3 ek eritrit

Hozzávalók – a habhoz:

  • 1/2 csésze tejszín
  • 1/2 tk eritrit
  • 1/2 tk vanília esszencia

A cukrászdák alapdesszertje. Az otthon elkészíthető egyik leggyorsabb nyalánkság. Sokféle címkével lehetne illetni a gesztenyepürét. Mi csavartunk egyet a történeten, és a boltban kapható massza helyett kikísérleteztünk egy tuti receptet lila húsú édesburgonyából, amelynek - ha hiszed, ha nem -, gesztenyére emlékeztető íze van. És tudod, hogy milyen fantasztikus látványt nyújt a lila gesztenyepürén a hófehér tejszínhab?

A püré elkészítése

Süsd a lila édesburgonyát a sütőben 200°C-on 40 percig, majd hámozd meg és törd össze egy villa, majd egy burgonyatörő segítségével! (Ha ügyes vagy, akkor a megsült édesburgonyáról kézzel is lehúzható a héja. Ehhez mindössze egy bemetszést kell ejtened rajta hosszanti irányban, és egyszerűen kiforgathatod a héjából.) Amikor már azt érzed, hogy nagyjából egységes állagú, hozzáöntheted a főzőtejszínt és a vanília aromát. Ezután egy krumplinyomóval (ha nincs olyan a kéznél, akkor végső megoldásként a fokhagymanyomó, gesztenyenyomó is jó) „töltsd” kelyhekbe.

A hab elkészítése

Vegyél elő egy keverőtálat, öntsd bele a tejszínt és egy kevés vanília aromát. Habverővel verd olyan keményre, hogy amikor kihúzod a keverőfejeket belőle, akkor a keverőfej alján, és a tálban is maradjon „hegyes” a hab, és ne laposodjon le egyből. Amennyiben édesebb szájú vagy, nyugodtan tehetsz még bele eritritet. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a már elkészült gesztenyepürét beborítod hófehér tejszínhabbal, és néhány szem keksszel díszíted. Meg fogsz lepődni, hogy milyen markáns gesztenyés íz keríti hatalmába majd az ízlelőbimbóidat!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.