Az egészséges szója

szójaital
PUBLIKÁLÁS: 2018. január 05. 15:09
Jót tesz a szója az egészségnek? Igen!

Jót tesz a szója az egészségnek? Igen!

Magas fehérjetartalma, valamint a vegetáriánusok, vegánok és a laktózmentes diétát követők körében növekvő népszerűsége miatt az ázsiai konyha fontos alapanyaga, a szója mára világszerte az egyik legkedveltebb és legszélesebb körben termesztett növénnyé vált.

A szója-sztori

Három apró bab egy hüvelyben: így kezdődik a szója története. A babhüvely és a virágok színe és mérete típustól függően változhat, de a szójanövény erős és ellenálló. Jól viseli az éghajlati különbségeket, és képes életben maradni és teremni Közép-Nyugattól a melegebb, déli tájakig. A szójabab olyan sokoldalú, hogy szüretelés után akár nyersen is ehető, vagy felhasználható különböző élelmiszerek készítéséhez. A szójababot – melyet nyers formájában, zölden fogyasztva edamame babnak neveznek – magas fehérjetartalma miatt sokan a hús alternatívájaként illesztik be az étrendjükbe. De szójababból számtalan finomság készül még: szójaital, tofu, miso, tempeh és szójafehérje- vagy lecitin is. A szója tápértéke igen magas: a növényi tápanyagok között egyedülálló módon minden alapvető aminosavat tartalmaz, emiatt az egyetlen nem állati eredetű, teljes fehérjének számít. Ezen kívül a szója rostokban gazdag, valamint remek kalcium és omega-3 forrás.

Kezdetek

A szójanövény Kínából származik, ahol már 13 000 évvel ezelőtt is termesztették. A kínaiak már ekkor alapvető élelmiszerként tekintettek rá, innen terjedt el először Ázsiában, majd az egész világon. Ma a szója az egyik legelterjedtebb növény világszerte, és a belőle készült élelmiszerek, mint a szójaital, a szójavirsli, a sajt- és joghurt alternatívák egészséges opciót jelentenek mindazoknak, akik valamiért el akarják kerülni a hagyományos, húsból és tejből készült élelmiszereket.

Szójafehérje

Aszójatehát természetes módon rengeteg fehérjét tartalmaz. A fehérjék a sejtek fontos építőanyagai, melyek testünk minden alapvető funkciójához szükségesek. Hozzájárulnak az izmok egészségéhez és növekedéséhez, valamint a csontok fejlődéséhez és karban tartásához is szükségesek. Sőt, meglehetősen nagy mennyiségre van szükségünk belőle: egy felnőtt átlagos szükséglete napi 50 gramm. A legjobb, ha ezt a mennyiséget nem egyben, hanem a nap folyamán elosztva fogyasztjuk. A szójafehérje az egyik leggyakrabban fogyasztott, teljes értékű növényi fehérje, mely megfelelő mennyiségben tartalmazza a testünk számára szükséges aminosavakat. Ne feledjük: a változatos, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen szervezetünk egészségének megőrzéséhez.

Hogyan fogyasszuk?

A szójababból számos népszerű étel készül. Íme a mi kedvenceink a teljesség igénye nélkül:

  • Szójaital – szójababból készül, tiszta víz hozzáadásával. Nagyon tápláló ital, mely a szója minden értékes összetevőjét tartalmazza, és elegendő energiát biztosít testünk optimális működéséhez egész nap.
  • Szója alapú tejszínalternatíva – sokoldalú és ízletes növényi alternatíva a tejszín helyettesítésére bármihez, amihez tejszínt használnánk, sőt, desszertek készítéséhez is tökéletes választás.
  • Szója alapú joghurtalternatíva – a joghurt finom helyettesítője, mely natúr formájában kicsit krémesebb és lágyabb ízű, mint a tehéntejből készült változat. Gyümölcsökkel, müzlivel, magokkal dúsítva pedig egyenesen isteni. Ha nincs időnk gyümölcsöket aprítani, próbáljuk ki a gyümölcsös változatokat!
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.