Rájöttek miért vagyunk annyira éhesek, ha alkoholt iszunk

kutatás
PUBLIKÁLÁS: 2017. december 01. 17:02
Az alkoholos italok ugye tele vannak kalóriával, mégis hatalmas étvágyunk lesz tőle. Kiderült, hogy a pia közvetlenül az agyunkban dolgozik.

Az alkoholos italok ugye tele vannak kalóriával, mégis hatalmas étvágyunk lesz tőle. Kiderült, hogy a pia közvetlenül az agyunkban dolgozik.

Valószínűleg mindenkinek ismerős az érzés: ha alkoholt fogyasztottunk, szinte mindig éhesek leszünk utána, pedig az italnak önmagában is magas a kalóriaértéke. A kutatók viszont megtalálták a választ, hogy miért leszünk farkaséhesek egy átmulatott éjszaka után.

A londoni Francis Crick Institute kutatásának eredménye nagyon röviden és egyszerűen megfogalmazva:

az agyunk alkohol ivás közben az éhség parancsát kapja.

A brit tudósok kísérletében egyszerre teszteltek józan egereket és olyanokat is, akik valamennyi alkoholt kaptak. Azt vették észre, hogy az ittas egerek sokkal többet esznek józan társaiknál.

A kutatók az éhségérzet kiváltásáért is felelős AGRP agysejt működését vélték a jelenség mögött, ezért néhány ittas egérnél blokkolták ezt a neuront, majd azt vették észre, hogy azonnal olyan normálissá vált az ittas egerek étvágya, mint a józanoké. Vagyis az derült ki, hogy ennek az agysejtnek a működését serkenti az alkohol, és ezért érezzük úgy a magas kalóriatartalmú alkoholok fogyasztását követően is, hogy éhesek vagyunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.