Két ünnep között: készítsünk narancslikőrt!

narancslikőr
PUBLIKÁLÁS: 2017. december 27. 13:55
A narancs külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - flavedó-nak nevezik. A belső réteg fehér, taplószerű, amit albedó-nak neveznek.
A mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek, a narancsnak a megszárított külső héja (Aurantii cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak fel.
A kereskedelemben kétféle - édes és keserű - változatban kapható, aszerint, hogy mire akarjuk felhasználni.

Készítsünk narancshéjból narancslikőrt!

A narancs külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - flavedó-nak nevezik. A belső réteg fehér, taplószerű, amit albedó-nak neveznek.

A narancs értékes része a flavedó, mert ebben vannak az illóolajtartók. Tartalmaz illó olajat, keserű anyagot, karotinoidot, narancssavat.

Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Itt említjük meg a kürasszókérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a híres Curacao (küraszó) néven ismert likőrt.

Narancslikőr receptje:

3 nagy, érettnarancshéját vékonyan lehámozzuk úgy, hogy a fehér belső réteg ne maradjon rajta. Összevagdalva egy nagy üvegbe rakjuk, és ráöntünk 1 liter 70 %-os alkoholt. Néhány napig állni hagyjuk, miközben néhányszor felkeverjük. 80 dkg cukrot 6 dl vízzel sziruppá főzünk, és ha kihűlt, az alkoholos narancshéjhoz öntjük.

Néhány napig így is állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Nagyon finom! Érdemes kipróbálni!

Szereted a narancs illatát?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.