Te&én a konyhában: púpos tojás, a szívet melengető reggeli

vacsora
PUBLIKÁLÁS: 2017. november 20. 14:02
Egy egyszerű, gyors, tápláló, meleg reggeli a borongós őszi-téli időszakban életmentő lehet. A tojás, mint alapanyag számtalan variációra ad lehetőséget, a puritán fogásoktól a luxus kényeztetésig.

Egy egyszerű, gyors, tápláló, meleg reggeli a borongós őszi-téli időszakban életmentő lehet. A tojás, mint alapanyag számtalan variációra ad lehetőséget, a puritán fogásoktól a luxus kényeztetésig.

tojás lepény

A mai recept valami újnak a kezdete. Valami újnak, aminek a címe:Te&én a konyhában. Ebben a sorozatban bátor, vállakozó kedvű olvasók receptjeit mutatom be és miközben elkészítem az ételüket, arra kérem őket engendjenek be egy kicsit az életükbe, a konyhájukba is. A recept mellett elmesélik, megmutatják, hogy ők milyen ételeket készítenek a családtagjaiknak, hogyan és kiknek főznek, kitől tanultak sütni-főzni, mit jelent számukra a konyhai tevékenykedés.

Az első recept egy végtelen egyszerű, de szívet, lelket melengető reggeli – vagy akár egy gyors vacsora is lehet -, amelynek alapja a tojás, amelyet nálunk mindenki szeret. Alsó hangon heti harminc-negyven darab tojást szoktam venni, de amióta megismertem ezt a receptet, fel kellett emelnem az adagot, mert a púpos tojás hamar belopta magát mindannyiunk szívébe. Nekem persze elsősorban azért, mert egyszerű mint a faék, de ha úgy akarom, számtalan módon lehet variálni az alapot fűszerekkel, zöldségekkel, ilyen-olyan hozzávalókkal. A gyerekek szerint meg ultramenőség meleg finomsággal indítani a napot, pláne úgy, hogy az étek elkészültére nem kell több, mint fél órát várni.

A púpos tojás receptet Natulcien küldte nekem. AGrafostylistblog szerzője, akit kérésére csak Natulcienként fogok emlegetni, gyakorló édesanya, három fős családjuk étkezési szokásait jelenleg leginkább négy hónapos kislánya szabja meg.

A púpos tojás, amelynek receptje generációk óta öröklődik Natulcien családjában, egy elronthatatlan alap – legfeljebb púpos helyett laposként tálaljuk, ha nem emelkedik meg számottevően – számtalan variációs lehetőséggel a puritán egyszerűségtől a luxus kivitelig.

Púpos tojás

tojás lepény

Előkészítési idő:
Főzési, sütési idő:
Összes idő:
Mennyiség:12

Hozzávalók

  • 3 egész tojás
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 lapos kiskanál só (ízlés szerint)
  • zöldfűszerek, magvak, zöldségek (opcionális)
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. Kézi habverővel verjük fel a tojásokat.
  2. Adjuk hozzá a sót és a lisztet, majd keverjük össze.
  3. Öntsük hozzá a tejet és dolgozzuk össze az alapanyagokat, hogy egy palacsintatészta sűrűségű keveréket kapjunk.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.
  5. Készítsünk elő egy közepes méretű (23x34 cm) tepsit és béleljük ki sütőpapírral vagy öntsünk az aljára fél dl olajat.
  6. Borítsuk a tepsibe a tojásos masszát és a tetejét locsoljuk meg egy evőkanál olajjal.
  7. Toljuk a sütőbe a tepsit és 20 perc alatt süssük aranybarnára a tojáslepényt.
  8. Az elkészült lepényt vágjuk kockákra és frissen, meleg teával tálaljuk.
Megjegyzés
1 bögre=2,5 dl

tojás lepény
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.