Jó dolog a zsír vagy sem?

hal
PUBLIKÁLÁS: 2017. november 28. 14:07
Régóta tartó vita már a táplálkozástanban, hogy szüksége van-e a szervezetünknek a zsiradékokra vagy sem.Tételmondatnak talán a legmegfelelőbb és legegyértelműbb, miszerint kis mennyiségű és megfelelő minőségű zsiradékra igenis szüksége a szervezetünknek.

Régóta tartó vita már a táplálkozástanban, hogy szüksége van-e a szervezetünknek a zsiradékokra vagy sem.Tételmondatnak talán a legmegfelelőbb és legegyértelműbb, miszerint kis mennyiségű és megfelelő minőségű zsiradékra igenis szüksége a szervezetünknek.

A zsiradék ugyanis energiát ad, lehetővé teszi a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és hozzájárul a testhőmérséklet állandó szinten tartásához.

A zsír, előnyei mellett köztudott hátránnyal is bír sajnos: túlzott bevitele a testtömeg növekedését, magyarul hízást okoz.

A zsiradékokat csoportosíthatjuk eredetük és összetételük alapján. A növényi eredetű zsiradékok élettani szempontból kedvezőbbek, ezért nagyobb arányt kell képviselniük az étrendben, az állatival szemben.

A zsírokat különböző zsírsavak alkotják, amelyeknek más-más élettani szerepük van.

Vannak telített, illetve egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak főként állati eredetű hús- és húskészítményekben, tej- és tejtermékekben, míg a telítetlen zsírsavak inkább a növényi olajokban, margarinokban és tengeri halakban találhatók.

A telítetlen zsírsavaknak a napi zsírszükséglet kétharmadát kell biztosítania. Táplálkozás-élettani szempontból a többszörösen telítetlen zsírsavak közül kiemelt figyelmet kell szentelni az omega-3 (n-3) és az omega-6 (n-6) zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Ezeket a zsírsavakat a növényi olajok, olajos magvak, margarin változatos felhasználásával és heti 1-2-szeri tengeri halfogyasztással lehet fedezni.

A koleszterin fontos szerepet tölt be életműködésünkben. Szükséges a sejtfal felépítéséhez, a vitamin- és hormonképzéshez. Ez a zsírfajta csak az állati eredetű élelmiszerekben található. A magas koleszterinszint a szívinfarktus és az érelmeszesedéssel járó betegségek egyik rizikófaktorának tekinthető. Normál felső értéke a szervezetben 5,0 millimol/liter. A napi szükséges mennyiség 300 milligramm.

A zsiradékhoz egyrészt a főzéshez, szendvicskészítéshez használatos, illetve az élelmiszerekben lévő „látható” és „rejtett” zsiradékok formájában jutunk hozzá.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.