Gluténmentes, egészséges finomságok - recepttel

gluténérzékenység
PUBLIKÁLÁS: 2017. október 07. 15:00
A gluténérzékenység (cöliákia) napjainkban már könnyen kimutatható, és egyre több emberről derül ki, hogy e miatt az autoimmun betegség miatt élethosszig tartó diétát kell követniük.

A gluténérzékenység (cöliákia) napjainkban már könnyen kimutatható, és egyre több emberről derül ki, hogy e miatt az autoimmun betegség miatt élethosszig tartó diétát kell követniük.

Gluténmentes étrend

Becslések szerint 1:85 arányban érinti ez a fajta betegség az embereket. Ugyanakkor sok esetben ételintolerancia is állhat hasonló problémák mögött. Amíg a gluténérzékenység azonnali heves tünetekkel jár, az ételintolerancia jelei akár 2-3 nappal az elfogyasztott étel után is jelentkezhetnek. Ez a fajta betegség tehát egy kicsit nehezebben elcsíphető. Mindenesetre kimondható, hogy a gluténmentes étrendet folytató lakosság száma folyamatosan nő, ezt igazolja a gluténmentes termékek piacának folyamatos növekedése is.

A gluténérzékenyek számára (főleg a kezdőknek) az egyik legnehezebb feladat kitapasztalni, hogy a bázis alapanyagokat (liszteket) milyen arányban keverjék a különféle tésztaféleségekhez úgy, hogy jó állagot, és finom ízt kapjanak.

A bázis alapanyagok nem olcsók, ráadásul egy gluténmentes tésztához, legyen az egy sütemény, egy kenyér, vagy egy gyúrt tészta sok alapanyagra van szükség. Talán azért is alakult ki az a kép a gluténmentes étrendről, hogy drága: mert sokba kerülnek a bázis anyagok, és gyakran sikertelenek a próbálkozások. A kész kényelmi termékek pedig sok esetben többe kerülnek, mint a hagyományos búzalisztesek. A spórolás miatt ezért sokan választják az olcsóbb, keményítő alapú liszteket, késztermékeket, amik hosszú távon nem feltétlen tesznek jót a szervezetnek.

Szerencsre egyre többen felismerik a diéta ezen lehetséges veszélyét, és keresik a rostokban gazdag, a legmodernebb táplálkozási ajánlásoknak megfelelő termékeket. A gyártók is felismerték ezt az igényt, és egyre több rostokban gazdag, tudatosabban kifejlesztett termékkel igyekeznek kiszolgálni a piacot.

A modernebb lisztek, és termékek hozzávalóiban megtalálhatók a hajdinaliszt, kölesliszt, fehér rizsliszt helyett a barna rizsliszt, az amaránt, a cirok, a quinoa, és sok esetben az útifűmaghéj, a chia mag, és egyéb növényi rostok, amik biztosítják, hogy az elfogyasztott tésztaféleség lassabban szívódjon fel. Ezek az őrlemények ráadásul számos kedvező élettani hatással rendelkeznek, kezdve a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, mikroelemekkel, egészen a magas rosttartalomig.

glutenmentes

Amennyiben a diétázó - természetesen sok más szemponttal együtt - odafigyel arra, hogy kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag gabona alapú ételeket fogyasszon, nem csak a heves tünetei múlnak el, de általános közérzete is javul, feltöltődnek a vitamin és ásványi anyag raktárai is.

Az úgynevezett céllisztek már minden szárazanyagot tartalmaznak, amik a tökéletes sütemény, tészta elkészítéséhez szükségesek. Otthon már csak a folyadékokat, nedves hozzávalókat kell hozzájuk keverni. Nincs kevergetés, és sikertelen sütés. A Hadarik Rita gluténmentes céllisztek ráadásul kisebb kiszerelésben kaphatók, amik egy adag süteményhez elegendő lisztkeveréket tartalmaznak. Így maradék sincs. Ezekben a lisztekben már a térfogatnövelő szer, a rostok, bizonyos esetekben a fűszerek, vagy olyan extrák is benne vannak, mint a fűszerek, vagy éppen a csokicsepp, kivéve a cukor, mert vannak, akiknek a cukrot is kerülniük kell. Ha a hozzávalókat egyenként kellene megvásárolni egy adag süteményhez, akkor valóban sok ezer forint ott maradna a boltban. Így viszont csak azért fizet a diétázó, ami egy adaghoz szükséges. A kevésbé gyakorlott háziasszonyok is sikerrel járnak így, mert 10-15 perc alatt össze tudnak dobni egy süteményt anélkül, hogy kudarc érné őket.

zsályás pogácsa

Gluténmentes zsályás, túrós pogácsa recept -Hadarik Ritaajánlásával

Hozzávalók 25-35 darabhoz:

TIPP:

A pogácsaszaggatókat mártsuk rizslisztbe, így könnyebb lesz szaggatni. A kiszaggatott pogácsát a tenyerünk éle között sodorjuk meg, így magasabb lesz. A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük át egy kis vízzel elkevert tojássárgával, majd kelesszük 30 percet. 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben süssük aranybarnára. A kicsiket kb. 20 percig, a nagyobbakat kb. 25 percig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.