Tuti süti őszre: fordított szilvatorta Jamie-től

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 18. 14:02
Nyáron a sütés nélküli desszertek a nyerők, ősszel jöhetnek a zamatosabb, fűszeresebb sütemények, például Jamie Oliver fordított szilvatortája, amelyből soha nem lehet eleget csinálni.

Nyáron a sütés nélküli desszertek a nyerők, ősszel jöhetnek a zamatosabb, fűszeresebb sütemények, például Jamie Oliver fordított szilvatortája, amelyből soha nem lehet eleget csinálni.

Mindenkinek megvannak a kedvenc őszi gyümölcsei, nálunk abszolút favorit a szőlő, az áfonya és a szilva.

Az utóbbi kettő fenséges sütemény alapanyag, a szőlőt inkább csak enni szoktuk, de akkor kilószámra.

Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy ez a szilvára is igaz, de ott a mértéktelen fogyasztásnak azért lehetnek kellemetlen utóhatásai, ezt úgy igyekszem megakadályozni, hogy inkább desszertbe teszem az asztalra. Így a kevesebb gyümölcs végül több lesz némi tésztával kiegészülve és senki nem kap gyomorrontást. Az áfonyánál hasonlóan járok el, bár ott nem a gyomrunk, hanem inkább a pénztárcám védelmében.

Hiába forgatom előzőleg lisztbe, hiába teszem a lehető legóvatosabban a fél szilvákat a nyers tészta tetejére, a sütési idő végére az összes a tepsi alján kuksol. És ha ez nem lenne elég, még továbbbi bosszakondásra ad okot, hogy a kész süteményt nem könnyű kiszedni a sütőformából, így ha szép szeleteket szeretnék a vendégek elé tenni, akkor minimum kétszeres adaggal kell számolnom, hogy a széttrancsírozott szélső darabokat valahogy mennyiségileg ellensúlyozni tudjam.

Ekkor jutott eszembe, hogy a problémámra a megoldás talán az lehet, ha eleve fordítva sütöm a süteményt, vagyis alul van a gyümölcs és felül a tészta. Huh, tényleg! A legtökéletesebb receptért pedig nem is kellett messzire mennem, elég volt fellapoznom a Jamie Magazin legfrissebb számát, amelyben kedvenc szakácsom épp egy szilvás változatot mutatott be. A leírás alapján meg kellett állapítanom, hogy az Angliában használatos szilvák nem azonosak a magyar piacon fellelhetőkkel, de minden más tekintetben a recept kiváló (egyszerű és gyors), a belőle készült desszert pedig pazar.

A szilvás változat után kipróbáltam ringlóval és őszibarackkal, sőt, kevert változattal is és azt kell mondanom, a nálunk egynek számító dupla adag még soha nem volt elég belőle.

Fordított szilvatorta Jamie Olivertől

fordított szilvatorta

Előkészítési idő:
Főzési, sütési idő:
Összes idő:
Mennyiség:16

Hozzávalók

  • 8+5 dkg puha vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 16 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg natúr joghurt
  • 2 nagy tojás
  • 30 dkg magozott nagyobb fajta szilva

Elkészítés

  1. Készítsünk elő egy 20 cm átmérőjű kerek vagy egy 20x20 cm-es négyzetes formát.
  2. Vékonyan kenjük ki puha vajjal, majd béleljük ki sütőpapírral.
  3. A sütőpapírt kenjük meg öt deka puha vajjal és szórjuk meg a barna cukorral.
  4. A felezett, magozott szilvát vágjuk négybe és a szeletekkel borítsuk be a sütőpapírt úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra alsó-felső sütés álláson.
  6. A többi hozzávalót (a vajat se felejtsük ki!) robotgép segítségével keverjük simára.
  7. A nyers tésztát öntsük a szilva tetejére.
  8. Süssük 45-50 percen át a tortát, végezzünk rajta tűpróbát.
  9. Az idő leteltével vegyük ki a tortát a sütőből és hagyjuk negyed órát pihenni, mielőtt kiborítanánk a formából.
  10. Mielőtt szeletelnénk, hagyjuk teljesen kihűlni.

fordított szilvatorta

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.