Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az egészséges élethez nem csak a vitaminokra, hanem bizonyos ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükségünk van. Ilyen a réz is, melynek bevitelét az étkezésből fedezni igencsak nehézkes, főleg az olyan időszakokban, mint a várandósság.
Meglepődne, ha azt mondanánk, hogy a réz hiányában elveszítené minden energiáját? De a leküzdhetetlen ólmos fáradság mellett a bőre sápadt, a haja pedig ősz lenne, sőt, a csontjai is elporladnának. A réz fontosságát éppen ezért nem is lehet megkérdőjelezni. Ez az anyag egyike azoknak az úgynevezett esszenciális fémelemeknek, melyeknek hatása van az anyagcserére is.
A réz emellett természetes antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással is rendelkezik, ami külön jó hír a szervezet számára. Sajnos, tudományos tények támasztják alá, hogy az étkezéssel a javasolt napi rézmennyiségnek csupán az alsó határát, vagy inkább csak azt megközelítő értéket vagyunk képesek bevinni a szervezetbe. Ez pedig gondokat okozhat, kiváltképpen akkor, ha várandós kismamáról van szó.
Annak a magyarázata, hogy a vitamin, nyomelem és ásványi anyag igény megnő várandósság alatt, igen egyszerű: az anya szervezete egy másik életet is el kell, hogy tartson. Ezeket a megemelkedett szükségleteket pedig nagyon nehéz pusztán az étkezéssel kielégíteni. Ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős része egyetért azzal, hogy a kismamának vitaminkészítményt érdemes szednie.
Itt azonban rögtön van is egy csavar. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a folsav, vagy a magnézium milyen fontos a babavárás időszakában, ám a rézről megfeledkeznek. Pedig ez az esszenciális fémelem a kismama egyik jó barátja, és nem csak tápláló hatása miatt. Ebben az időszakban hatalmas segítséget jelent a réz (valamint a cink) antibakteriális hatása is.
Dr. Angyal Gézaszülész-nőgyógyász elmondta, hogy sajnos tény, hogy ma, hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, és ezen tragédiák egy jelentős részéért a hüvelyi felszálló fertőzések a felelősek. A réz abban lehet a szervezet segítségére, hogy a fertőzés kialakulását akadályozza, így pedig képes csökkenteni a vetélések kockázatát is.
A réz természetes módon megtalálható a májban, a tengeri halakban, a petrezselyemben, a dióban, a zárazbabban, mogyoróban, lencsében, mandulában, csiperkegombában. És itt már látható is a gond. Szegény kismamákat a tengeri halaktól távol tartják, mert bár magas az omega3 tartalmuk, sajnos higanyban is bővelkedhetnek, ami a babára nézve kifejezetten veszélyes. A máj sokak számára nem kedvelt étel, így hát maradnak a csonthélyasok és a gomba. Ezekből azonban nem eszük kifejezetten sokat, így rögtön előáll a képlet: kevés rész, könnyebben kialakuló fertőzések.
Természetesen a túlzásba vitt rézbevitel sem jó, itt is az arany középútra kell törekedni. A készítmények kiválasztásánál azonban a réztartalom mellett az is szempont kell legyen, hogy összetett, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmazó termék legyen.Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy nem minden a beltartalom, a szerves kötések megléte is sokat számít. A szervetlen kötésekkel ellentétben a szervesek - mint amilyenek a citrátok és glükonátok - akár 80% -kal jobb felszívódást tesznek lehetővé, vagyis a bevitt anyagok hasznosulása lényegesen jobb!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.