A mexikói konyha az azték és a spanyol konyha elemeit tartalmazza. A mexikói ételek egyik fő alapanyaga a kukorica, ami számos kedvelt ételük hozzávalóját képezi.
Mexikó a mártások országa, mindig mindenhez mártást tálalnak, ami általában csípős. Ezek a mártások jalaepena paprikából (chilivel, pepperonival helyettesíthető), avokadóból, hagymából és paradicsomból állnak. Minden szószt salsa-nak hívnak függetlenül attól, hogy valójában mi van benne. Már a kisgyerekeknek is rendszeresen adnak ilyen csípős szószokat, így a mexikóiaknak elég hamar hozzászokik a gyomruk az erős ízekhez.
Tortilla és...
A kukoricalepény egyik változata, amikor a tortillakat és a tölteléket külön-külön szolgálják fel, és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ezt hívják tacosnak. A töltelék egyaránt lehet hús, sajt, ill. babpüré (frijoles). Általában megbolondítják egy kis salsaval és lime-ot (zöld citrom) is locsolnak rá. Mexikóban „sárga” citromot nem használnak.
Egy másik mexikói étel az úgynevezett quesadilla. Ez főleg sajtot tartalmazó (innen a neve: queso - sajt) töltelékkel megrakott étel. Két tortilla-lap közé teszik a tölteléket, majd az egészet megsütik.
A tortillat rengeteg módon szokták a mexikóiak variálni. Ahogy Magyarországon „mindent” kenyérrel esznek, úgy Mexikóban mindenhez tortilla dukál. Rengeteg chilit és lime-ot használnak. Utcai árusoknál chilibe forgatott diót, mogyorót, sőt még chilis almát is láthatunk. Talán a bőséges paprikahasználat miatt egy kicsit hasonlít a magyar konyhához.
AZ utcai büfék csak a bátraknak ajánlottak
Az utcák tele vannak büfékkel, úgyhogy mindent beterít az émelyítő kukoricalepény szag. Ezeknek a büféknek a tisztasága azonban nem kielégítő, ráadásul a városok levegője erősen szennyezett, így a baktériumok mellett még némi ólom és egyéb szennyező anyag is rárakódhat az ételekre. Alapvető szabály, hogy utcán nem ajánlatos semmilyen ételt venni, különben egy kellemetlen gyomorrontás teheti emlékezetessé a nyaralást.
Utcáról vásárolt ételt nem ajánlott enni, viszont annál inkább érdemes betérni egy étterembe vagy kifőzdébe. Vannak nagyon tiszta étkezdék, ahol a vendég előtt sütik a húst és a tortillat. Az ilyet vétek kihagyni.
Ha már nem kívánjuk a tortillat, akkor megkóstolhatjuk a mexikói torta-t is. Ez náluk egyfajta óriási szendvics és nem édesség. Leggyakrabban hússal, zöldséggel töltik.
Gyümölcs, pudig és sütemény
A mexikói konyha nagyon kedveli az édességeket. Desszertnek gyümölcsöket, pudingokat és süteményeket esznek. Egyik jellemző süteményük az úgynevezett pastes. Leginkább a mi rétesünkre emlékeztet, sült tészta különféle töltelékkel. Édes változatban almával, ananásszal, sós változatban hússal töltik. Másik hagyományos mexikói édesség a flann, amit pudinggal, karamellel és fagylalttal fogyasztanak. Finomak a péksüteményeik is, melyekre jellemző a sok cukor és a különféle édes mázak.
Az alkoholos italok közül Mexikóban általában sört, vagy a töményebb tequila-t isszák. A tequila az agave kaktusz levéből készült, nagyon erős ital, többszáz fajtáját gyártják. Érdekesség, hogy a mexikóiak nem úgy fogyasztják, mint mi. Náluk nem ismert a só és citrom kísérőként, ők inkább frissítőkkel, üdítőkkel hígítják.
Mexikóban a vezetékes víz emberi fogyasztásra nem alkalmas. Még a helyiek sem isszák. Ivóvíznek palackozott vizet kell venni, csapvízzel még fogat mosni sem ajánlatos. Az üzletekben kétféle palackozott víz kapható: ásványvíz (agua mineral) ill. tisztított csapvíz (agua purificada). Az előbbi finomabb, de drágább, az utóbbi főzésre kitűnően megfelel.
Ha nincs is lehetőségünk átszelni az óceánt egy-egy ízletes tortilla kedvéért, az országszerte megtalálható mexikói éttermek autentikus választéka bőséges lehetőséget biztosít a csípős íz után áhítozóknak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.