Ezért nem eszünk elég halat

hal
PUBLIKÁLÁS: 2017. július 13. 15:04
Sokan nem tudják, hogy a hekk Dél-Amerikában él, és fagyasztás, valamint hosszas szállítást követően érkezik meg Magyarországra, ellenben az őshonos hazai halak ellenőrzött körülmények között nőnek meg, és frissen kerülhetnek a konyhákba.

Sokan nem tudják, hogy a hekk Dél-Amerikában él, és fagyasztás, valamint hosszas szállítást követően érkezik meg Magyarországra, ellenben az őshonos hazai halak ellenőrzött körülmények között nőnek meg, és frissen kerülhetnek a konyhákba.

De növekedhet-e az édesvízihal-fogyasztás, mit hozhat az áfa-csökkentés, miért jó hazai halat enni, és hogyan érdemes?

Számos jó tanács a szálkák elkerülésére, a változatosság megteremtésére.

Azért nem eszik a magyar halat, mert fél a szálkától, vagy berögződtek kellemetlen halízek – ennek oka egyébként a nem megfelelően feldolgozott hal -, vagy az, hogy nem tudják, hol és milyen friss halat vegyenek – magyaráztaHorvát Szabolcs, aHellohal.hubloggere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Egy jó étterem vagy halsütőde eddig sem csak halászatból biztosította a szükséges halmennyiséget, sokszor külföldről szerezte be a halat – fűzte hozzá.

A cél az lenne, hogy különböző formában, szálkamentesen lehessen elkészíteni a halat, akár (hal)kolbászról vagy gyrosról, esetleg bolognai spagettiről vagy paprikás krumpliról legyen szó – mondta Horváth Szabolcs.

Jó minőségű halat a halgazdaságokból

A Tisza-tónál évente mintegy 200 ezer kiló halat fognak ki, ami azt jelenti, félmillió adag kerül az asztalokra – mondta Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. vezetője, kiemelve, hogy a tónál a halászat csekély, kizárólag törpe harcsa és busa jellemző horgászat szempontjából, de egyébként nagy a változatosság, hiszen több mint 50 halfaj található itt: a ponty vezeti a listát, de híres a csuka, a harcsa, a compó és a kősüllő állomány is.

Kiemelte: a kereskedelmi halászat megszűnt, de a halgazdaságok jó minőségű halakat állítanak elő.

Hegedűs Gábor arról is beszélt, hogy az 5 százalékos áfacsökkentéstől várják a fogyasztói árak csökkenését, és reményeik szerint ez megemeli majd a magyar halfogyasztást. Most hat kiló a jellemző fejenként, de bíznak benne, hogy hamarosan elérjük az uniós átlagot, amely 20 kilót jelent.

 

30 százalék feldolgozott hal

Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója aláhúzta, hogy ellenőrzött, bio-ökológiai keretek között zajlik a termelés.

A halgazdaság 2002 júliusától ökológiai haltenyésztést folytat: a Tisza vízrendszeréből származik a víz, melyben nevelik a halakat.

Kiemelte: a vállalat szinte az egész országba szállít élő és feldogozott halat is, a termelt 1500 tonna étkezési ponty 30 százaléka kerül a fogyasztókhoz feldolgozott formában, ennek kis százaléka a fogyasztott hal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.