A nyár elképzelhetetlen fagyi nélkül, szinte mindenki szereti. A fagylaltkészítés „felkent” szakértői azt mondják: ne a mennyiségre, hanem a minőségre ügyeljünk, hiszen a fagyik között is van rossz minőségű, esetleg egészségtelen.
- tehetnénk fel a kérdést, amire a műsorban egy cukrászmester próbál választ adni azzal, hogy elmondja, hogyan is készülnek az ízletes hideg nyalánkságok egy szegedi cukrászdában, ahol akár 2 mázsányit is elnyalnak a vendégek egy igazán meleg nyári napon.
Miből készülhet a minőségi fagylalt? -hangzott el legfontosabb kérdésként a riportban, amire válaszul Gyuris László szegedi cukrász, a Virág Cukrászda vezetője a madártej-fagylalt elkészítésén keresztül bemutatta, hogy csupán természetes alapanyagok és adalékokat kell használni a hűsítő édesség elkészítéséhez. Így kiemelte, hogy a madártej-fagylalt akkor az igazi, ha abban vaníliarúd magvai adják az ízt, és szentjánoskenyér-mag lisztje az, ami stabilizálja a tejben meglévő vizet.
Gyümölcsfagylaltok: passzírozás, és cukrozás
Elmondta: ahhoz, hogy igazi gyümölcsfagyit készítsenek, a teljes mennyiség 30, de akár 100 százalékában gyümölcsöt kell tartalmaznia a fagyinak. Hozzátette: ahhoz, hogy a passzírozott gyümölcsmassza formálható legyen, cukrot kell adagolni, ennek aránya a teljes mennyiség minimum 20 százalék kell hogy legyen – ezt ő fagylalt-egyensúlynak hívja.
A joghurtfagylaltnál is szempont szerinte, hogy ne tejből, hanem tényleg joghurtból készüljön.
Az albán fagylalt végét jelentheti a fagylalttörvény?
Tíz éve van a piacon, de az elmúlt években tört előre erősen az az albán eredetű fagylalt, amit Gyuris László rossz minőségűnek tart. Ugyanis – mint azt elsorolja – természetes helyett mesterséges ízfokozókkal és színezékekkel van tele, és maga s a növényi zsír tartalmuk is.
A készülő fagylalttörvénnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte hatósági fellépés kellene ahhoz, hogy visszaszorítsák ezt a rossz minőségű fagyit, mivel – utalva az albán fagyik nagy térfogatára – úgy tartja: az ember nem mennyiséget, hanem élményt akar, amikor fagyizni szeretne.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.