Nyárelő: fehércsokis tejberizs karamellizált eperrel

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2017. június 03. 14:07
A meleg napok egyetlen hatékony ellenszere szerintem, ha hűtött finomságokkal van tömve a hűtő. Például néhány adag fehércsokis tejberizzsel karamellizált eperrel a tetején. Én szóltam.

A meleg napok egyetlen hatékony ellenszere szerintem, ha hűtött finomságokkal van tömve a hűtő. Például néhány adag fehércsokis tejberizzsel karamellizált eperrel a tetején. Én szóltam.

Nagyon sokféle hűtött finomságot kipróbáltam már, a házi fagyitól a jégkrémen át az epres panna cottáig, de most valami másra vágytam. A gyerekeim körében nagy népszerűségnek örvend a tejberizs, a gyümölcsös változatot én is szeretem. De, hogy őszinte legyek, kicsit már uncsi. Ekkor jött velem szemben egy recept az egyik kedvenc gasztroblogomon – amely legnagyobb sajnálatomra, az utóbbi időben igen ritkán frissül – és azonnal éreztem, ez lesz a nyerő változat. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy én friss rizsből készítettem, nem vártam meg, hogy kihűljön, hanem azonnal feldolgoztam és a karamellizált epret is jéghidegen használtam fel.

Fehércsokis tejberizs karamellizált eperrel

Hozzávalók
  • Tejberizs
  • 1,5 dl rizs
  • 3 dl víz
  • egy nagy csipet só
  • 2 dl tej
  • 1+1 dl tejszín
  • 1 púpos teáskanál tejszínes pudingpor
  • 10 dkg fehércsoki
  • 2-3 ek cukor
  • Karamellizált eper
  • ½ evőkanál vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 nagy marék megmosott, pucolt, darabokra vágott eper
Elkészítés
  1. Hagyományos módon főzzük meg a 3 dl vízzel és nagy csipet sóval a 1,5 dl rizst.
  2. Tegyük félre kicsit.
  3. Készítsük el a karamellizált epret: egy kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot és kevergessük, amíg szép világosarany színt nem kap.
  4. Adjuk hozzá a darabokra vágott epret és kavargassuk addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd tegyük félre hűlni.
  5. Tegyük vissza a tűzhelyre a megfőtt rizst, adjuk hozzá a tejet és 1 dl tejszínt. Melegítsük össze őket, hagyjuk, hogy a rizs kicsit magába szívja a tejszínt és a tejet.
  6. Közben a pudinport csomómentesen keverjük össze a 2-3 evőkanál cukorral és a maradék 1 dl tejszínnel.
  7. Amikor a rizs újra főni kezd, adjuk hozzá a pudingos keveréket és folytassuk a főzést pár percig (kb. 3 perc).
  8. Húzzuk le a tűzről a tejberizst, adjuk hozzá a darabokra tördelt fehércsokit és kevergessük addig, amíg az egész tábla el nem olvad.
  9. Adagoljuk poharakba a kész rizst, hagyjuk kicsit hűlni.
  10. Oszlassuk el a tetejükön a hidegre hűlt karamellizált epret és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.

tejberizs nyárra

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.