A várandósság alatt sok olyan tápanyagból van szükségünk megemelt mennyiségre, amik komoly befolyással lehetnek a magzat fejlődésére is. Ezeket az anyagokat pedig mindenképpen be kell juttatni a szervezetbe, ami azonban sokszor nem is olyan egyszerű.
Az egyik ilyen kiemelten fontos anyag a vas, melynek hasznosulásáról, és a várandósságban betöltött szerepéről dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu – nak.
Nem is hinnénk, hogy mennyire fontos ez a vegyület a szervezet számára. Az egyik leg lényegesebb dolog, amihez vasat használunk, az a vérképzés. Egészen pontosan a vér színét adó hemoglobin előállításához. Bár tény, hogy a hemoglobin adja a vér vörös színét, azért ennél jóval többet is tesz. Az oxigén és a széndioxid szállítása a vérrel történik. Ehhez kémiai kötés jön létre a gázok és a hemoglobin között, így képes a szervezet minden egyes sejtje a gázcserére.
A vas hiánya elsősorban anémiához, vagyis vashiányos vérszegénységhez vezet. Ennek tünetei a fejfájás, a fáradékonyság, gyengeség érzés, valamint a fertőzésekre való hajlam. Ez azonban nem minden, hiszen a magzat fejlődésében is szerepet játszik ez az anyag.
A nőknek átlagosa 15 mg vasra van szükségük. Ez a mennyiség azonban várandósság alatt megduplázódik. Ennek egyik oka, hogy a szervezet átlagosan 5 liter vérrel „működik”, míg a terhesség során 6 – 6,5 literrel kell számolni. Vagyis ahhoz, hogy a többlet mennyiséget is el lehessen látni hemoglobinnal, nagyobb vasbevitelre van szükség. A várandósság alatt kialakuló anémia kezeletlen esetben a kicsinél oxigénhiányt okozhat, koraszüléshez, és alacsony születési súlyhoz vezethet.
Sajnos a tápanyagokat, így a vasat sem elég csak úgy bevinni a szervezetbe, szem előtt kell tartani azok hasznosulását is. Ezt ugyanis több tényező is befolyásolja, mint a gátló, és a felszívódást segítő anyagok. A vas esetében a következő tényezők rontanak a felszívódáson:
Sajnos igen, ez a két napindító, és sokak számára szenvedéllyel szeretett ital bizony gátolja a vas felszívódását. A bennük lévő tanninok, mint amilyen a csersav is, a vas beépülését akadályozzák.
A péksütemények és a kenyér tartalmaznak úgynevezett fitátokat. Ezek az anyagok vassal találkozva oldhatatlan vegyületeket hoznak létre, így a vasnak esélye sincs a beépülésre. Ezt kikerülni úgy lehet, ha a vas tartalmú ételek, vagy a vaskészítmények szedése és a gabonafogyasztás között eltelik néhány óra.
Bár nagyaanyáink azt tanították, hogy a spenótban és a sóskában nagyon sok a vas, sajnos a felszívódások messze nem ilyen jó. Tény, hogy valóban magas a vastartalmuk, ám a bennük lévő oxálsav a hasznosulást bizony gátolja. Ha igazán jó vasforrást keresünk, akkor a húsokhoz érdemes fordulni, azon belül is a májhoz, mivel a fehérjék segítik a vas felszívódását.
Ha már a fehérjék segítő erejéről esett szó, akkor álljon itt az is, hogy a vas felszívódásának egyik legfontosabb támogatója a C-vitamin, így ezt a két anyagot egyszerre érdemes bevinni a szervezetbe.
Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu – nak azt is elárulta, hogy sajnos a vas és a magnézium – melyek közül mindkettőnek fontos szerepe van a várandósság során – nem férnek meg jól egymással, gátolják egymás felszívódását. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a terhességnél jelentkező többletigényt külön – külön vas és magnéziumkészítménnyel szeretné fedezni.
Abban a legtöbb szakember egyetért, hogy a várandósságot érdemes valamilyen vitaminkészítménnyel támogatni. A vas szempontjából azonban az is fontos, hogy ez a készítmény komplex legyen, vagyis például a magnéziumot és a vasat egyszerre tartalmazza. Ezen felül a hasznosulás akkor lesz igazán jó, ha szerves kötésű vegyületekkel rendelkező készítményt választ.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.