A pikáns ízek kedvelőinek a közeledő nyár egyik kötelező alapdarabja a limonádé süti friss eperrel.
Az eper és a citrom párosa számomra pontosan azt az élményt nyújtja, amelyet elvárok egy finom süteménytől, a forma pedig – a limonádé szelet – az egyszerűség netovábbja.
Pikáns limonádé szelet egyszerűen friss gyümölcsből
Hozzávalók
- Tésztához:
- 22,5 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- csipet só
- Krémhez:
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 6 ek liszt
- 1¼ dl frissen facsart citromlé
- Tetejére:
- 15-20 dkg negyedre vágott friss eper
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- A nyers tésztát nyomkodjuk bele egy 40x40 cm-es, vajjal kikent tepsibe.
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra és süssük 15 percig a tésztát, amíg világos arany színt nem kap.
- Tegyük félre hűlni.
- Készítsük el a krémet: mossuk meg a kezeletlen citromokat, reszeljük le a héjukat és facsarjunk belőlük 1¼ dl levet.
- A tojásokat keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a lisztet, a citromok héját és levét.
- Keverjük össze alaposan a krémet, majd öntsük a kihűlt tészta tetejére.
- Szórjuk meg a darabokra vágott eperszemekkel és toljuk 18 percre az előmelegített sütőbe.
- Vegyük ki a sütőből a süteményt: akkor jó, ha a közepe még kicsit remegős. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Megjegyzés
Aki szereti, porcukorral is megszórhatja fogyasztás előtt. Eper helyett áfonyával, ribizlivel vagy más gyümölccsel is megszórhatjuk.