Id. Bábel István vendéglős, a Pléh csárda vezetője öt könnyű, de finom receptet osztott meg. Ha már a könyökükön jön ki a húsvéti sonka, de még bőven van belőle, érdemes elkészíteni a szakács receptjeit.
• főtt sonka • húslé • zsemlekruton • reszelt sajt • tejföl • kevés liszt • só, bors
A sonka felvágásakor sok darabka esik le, ezek tökéletes alapját képezhetik egy isteni finom sonka krémlevesnek. A sonkadarabokat a húslébe tesszük és botmixerrel pépesítjük, majd sóval és a borssal ízesítjük. Arra azonban vigyázzanak, hogy a húslé sós lehet! Miután összeturmixoltuk a sonkát, akkor a lisztes tejföllel behabarjuk a levesünket és már kész is. Zsemlekrutonnal és reszelt sajttal bőven megszóljuk és kész is a finom sonka krémleves.
• savanyú káposzta • főtt sonka apró kockára vágva • réteslap • tejföl • paprika • vöröshagyma • pirospaprika, só, bors
A „hordós” savanyú káposztát megpároljuk, majd hozzákeverjük az apró kockára vágott sonkát. Ezt ízlés szerint ízesítjük, majd a réteslapokat megtöltjük a káposztás, sonkás töltelékkel és megsütjük. A vöröshagymából és a paprikából, pirospaprikával, sóval és borssal mártást készítünk. Amikor elkészült tejfölt teszünk a hagymás, paprikás mártáshoz. A réteseket körülbelül 2 centis szeletekre vágjuk és a tányéron nyakon öntjük a tejfölös, paprikás mártással.
• krumpli • liszt • zsír • sonka • sonkalé • savanyú káposzta • tejföl • fokhagyma • só, bors
Főtt krumpliból, lisztből, zsír és só hozzáadásával, gombóctésztát gyúrunk. Ezeket a gombócokat megtöltjük a ledarált sonkával, majd vízben kifőzzük. Közben a főtt sonka levében megpárolunk savanyú káposztát. A káposzta mellé tálaljuk a sonkás gombócokat, amit jól nyakon öntünk fokhagymás, enyhén sós tejföllel. Ami nagyon fontos, hogy a fokhagymát ne nyomón keresztül pépesítsük, hanem reszeljük le és úgy keverjük hozzá a tejfölhöz.
• köménymag • babérlevél • zsír • sonka • sonkalé • tojás • liszt, pirospaprika
Zsíron vagy olajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd babérlevelet adunk hozzá valamint sonkalevet és sonkadarabokat. Főzzük a levesünket, majd paprikás rántással besűrítjük. Amikor forrni kezd a leves, hozzáadunk egy tányérba felütött, de nem összekevert tojásokat. Amint hozzáadtuk a tojást, levesszük a tűzről a levesünk és már kész is van. Ha jól dolgoztunk a tojások sárgája folyni fog, mikor kanalazzuk a levesünket.
• sonka • besamel • só, bors • kenyér • sajt
A sonkát ledaráljuk, majd az elkészített besamellel összekeverjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá bármint, például kolbászt vagy különböző zöldségeket. A keverékkel megkenjünk a pékárut, vastagon megszórjuk sajttal és már mehet is a sütőbe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.