Öt tuti sonkás recept húsvét utánra

Sonkás-káposztás rétes
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 18. 13:02
Id. Bábel István vendéglős, a Pléh csárda vezetője öt könnyű, de finom receptet osztott meg. Ha már a könyökükön jön ki a húsvéti sonka, de még bőven van belőle, érdemes elkészíteni a szakács receptjeit.

Id. Bábel István vendéglős, a Pléh csárda vezetője öt könnyű, de finom receptet osztott meg. Ha már a könyökükön jön ki a húsvéti sonka, de még bőven van belőle, érdemes elkészíteni a szakács receptjeit.

1, Sonkakrémleves

• főtt sonka • húslé • zsemlekruton • reszelt sajt • tejföl • kevés liszt • só, bors

A sonka felvágásakor sok darabka esik le, ezek tökéletes alapját képezhetik egy isteni finom sonka krémlevesnek. A sonkadarabokat a húslébe tesszük és botmixerrel pépesítjük, majd sóval és a borssal ízesítjük. Arra azonban vigyázzanak, hogy a húslé sós lehet! Miután összeturmixoltuk a sonkát, akkor a lisztes tejföllel behabarjuk a levesünket és már kész is. Zsemlekrutonnal és reszelt sajttal bőven megszóljuk és kész is a finom sonka krémleves.

2, Sonkás-káposztás rétes

• savanyú káposzta • főtt sonka apró kockára vágva • réteslap • tejföl • paprika • vöröshagyma • pirospaprika, só, bors

A „hordós” savanyú káposztát megpároljuk, majd hozzákeverjük az apró kockára vágott sonkát. Ezt ízlés szerint ízesítjük, majd a réteslapokat megtöltjük a káposztás, sonkás töltelékkel és megsütjük. A vöröshagymából és a paprikából, pirospaprikával, sóval és borssal mártást készítünk. Amikor elkészült tejfölt teszünk a hagymás, paprikás mártáshoz. A réteseket körülbelül 2 centis szeletekre vágjuk és a tányéron nyakon öntjük a tejfölös, paprikás mártással.

3, Sonkás gombóc, fokhagymás-tejfölös mártással

• krumpli • liszt • zsír • sonka • sonkalé • savanyú káposzta • tejföl • fokhagyma • só, bors

Főtt krumpliból, lisztből, zsír és só hozzáadásával, gombóctésztát gyúrunk. Ezeket a gombócokat megtöltjük a ledarált sonkával, majd vízben kifőzzük. Közben a főtt sonka levében megpárolunk savanyú káposztát. A káposzta mellé tálaljuk a sonkás gombócokat, amit jól nyakon öntünk fokhagymás, enyhén sós tejföllel. Ami nagyon fontos, hogy a fokhagymát ne nyomón keresztül pépesítsük, hanem reszeljük le és úgy keverjük hozzá a tejfölhöz.

4, Tojásos-sonkás-köményes leves

• köménymag • babérlevél • zsír • sonka • sonkalé • tojás • liszt, pirospaprika

Zsíron vagy olajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd babérlevelet adunk hozzá valamint sonkalevet és sonkadarabokat. Főzzük a levesünket, majd paprikás rántással besűrítjük. Amikor forrni kezd a leves, hozzáadunk egy tányérba felütött, de nem összekevert tojásokat. Amint hozzáadtuk a tojást, levesszük a tűzről a levesünk és már kész is van. Ha jól dolgoztunk a tojások sárgája folyni fog, mikor kanalazzuk a levesünket.

5, Sonkás melegszendvics kicsit másként

• sonka • besamel • só, bors • kenyér • sajt

A sonkát ledaráljuk, majd az elkészített besamellel összekeverjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá bármint, például kolbászt vagy különböző zöldségeket. A keverékkel megkenjünk a pékárut, vastagon megszórjuk sajttal és már mehet is a sütőbe.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.