Hogyan készítsünk zabpehelylisztes rozskenyeret?

dagasztás
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 23. 14:00
Eddig nem dagasztottam a kenyereimet, mert inkább a gyors elkészítése volt a fő szempont. Most kipróbálva úgy látom, hogy érdemes egy kicsivel több időt szánni erre.

Eddig nem dagasztottam a kenyereimet, mert inkább a gyors elkészítése volt a fő szempont. Most kipróbálva úgy látom, hogy érdemes egy kicsivel több időt szánni erre.

Még egy dolgot változtattam az alapreceptemhez képest, az pedig az elkészítés sorrendje.

Zabpehelylisztes rozskenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg zabpehelyliszt (Sparba is lehet már kapni)
  • 25 dkg világos rozsliszt (RL-90)
  • 1 porélesztő
  • 1 ek só
  • 3,5 dl víz

Elkészítés:

Egy nagy fémtálba, amiben majd lehet dagasztani (én IKEA-s nagyot használok) öntöm a sót, rá a liszteket.

Mérő pohárba öntök 1 dl vizet, beleöntöm a porélesztőt és feloldom.A nagy tálba a lisztre öntöm az élesztős vizet, és elkezdem összedolgozni a tésztát. Folyamatosan adagolom hozzá a maradék 2,5 dl vizet. Addig dolgozom össze, amíg a tészta összeáll, elválik a táltól és a kezemről is eltűnik.(Előfordulhat, hogy több víz kell vagy kevesebb, de ezt úgy tudod megállapítani, hogy elég ruganyos-e a tészta, és elszakad-e az edény falától.)

kenyér2

A dagasztás úgy kb. 10 percig tart, de élvezetes dolog, mert a tészta folyamatosan változik közben, egyre ruganyosabb lesz. Addig dagasztom, amíg ha a két kezembe veszem a tésztát, és megtöröm, nem szakad el, hanem szépen nyúlik.

Ekkor konyharuhával letakarva lehetőleg meleg helyre félreteszem és addig hagyom kelni, amíg ha az ujjamat belenyomom a közepébe, és a lyuk megmarad.

Mivel kicsit megszárad a tészta teteje, ezért újra átgyúrom, majd formázom a tésztát, és kikent lisztezett jénaiba teszem. A tetejét késsel 2 helyen bevágom.

Légkeverésre, 230 fokra előmelegített sütőbe teszem jénaival tetejével lefedve és 37 percig így sütöm. Majd fedő nélkül még 8 percig.Nagyon finom ropogós lesz, és a dagasztástól sokkal egyenletesebb és foszlósabb a tésztája.

Egy kis adagot kb. a tészta 1/6-át az újra gyúrásnál (6. pont) külön vettem, és egy kis 10cm * 8cm átmérőjű edénybe tettem. 230 fokon 20 percig fedővel, 5 percig fedő nélkül sütöttem. Vacsora mellé kellett, már nem bírtuk kivárni, hogy a nagy elkészüljön.

kenyerblog.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.