Igazi retro burger recept!

húspogácsa
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 31. 14:00
Az Ezt fald fel blog újabb ínycsiklandozó receptet posztolt: isteni hamburger, házi készítésű hússal, puffanccsal és ropogós zöldségekkel! Érdemes kipróbálni, hiszen fényévekre van a gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgereitől.

Az Ezt fald fel blog újabb ínycsiklandozó receptet posztolt: isteni hamburger, házi készítésű hússal, puffanccsal és ropogós zöldségekkel! Érdemes kipróbálni, hiszen fényévekre van a gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgereitől.

Hozzávalók a hamburgerhúshoz:

  • 1 kg sertés/marha vegyes darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 lapos teáskanál só
  • 2 tojás
  • 2 púpos evőkanál ketchup
  • frissen tartó fólia a csomagoláshoz
hamburger1

Hamburgerhús elkészítése:

A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pörkölthöz vágnánk). Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. A fóliát húzzuk ki az asztalra, tegyünk rá egy púpos evőkanálnyi húst, majd nyomkodjuk szét, hogy szép, nagyjából fél centi vastag pogácsává váljon.

Ezt követően hajtsuk rá a fóliát, és csomagoljuk be, de közben vigyázzunk arra, hogy sehol ne menjen bele túl mélyen a húsba, mert nehéz lesz kiszedni belőle, ha belefagy. Ezt a műveletet addig ismételgessük, míg üres nem lesz a tál. Ha megvan, mehet zacskókba és irány a fagyasztó, ahol elég sokáig eltartható.

Természetesen nem fontos fagyasztani, a massza akár rögtön süthető!

hambi

Hozzávalók a puffancshoz:

  • 68 dkg liszt
  • 68 g porcukor
  • 68 g vaj
  • 68 g tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé)
  • 40 g sütőélesztő
  • 8 g konyhasó
  • 330 ml langyos tej

Puffancs elkészítése: Az összetevőket gyúrjuk össze alaposan, majd 20-25 percig konyharuhával letakarva pihentessük. Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20-25 percig pihentessük. Osszuk 8-10 egyenlő részre a tésztát és formázzunk zsemléket.

Ezeket helyezzük szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kenjük meg tojással (üssünk fel egy tojást, és keverjük el az egészet egyben, mintha rántottához készülnénk elő). Kelesszük, 35-40 percig majd kenjük le ismét a felvert tojással. Ezt követően 190 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.

A húspogácsákat kevés olajon süssük ki teflon serpenyőben. A zöldségeket vágjuk karikára. A puffancsot vagy hamburgerzsemlét - szerintünk a puffancs az igaz - vágjuk ketté, tegyünk bele egy salátalevelet. Erre mehet a hamburgerhús, majd a tetejére a többi finomság. Mehet rá a mustár és a ketchup ízlés szerint.
A puffancs tetejére tegyük rá a tenyerünk, hagyjuk hogy markunk felvegye a puffancs formáját, majd jól nyomjuk le. Ezzel e roppant egyszerű művelettel sikerült elérnünk, hogy házi hamburgerünk magassága a felére csökkenjen. Így már talán egy átlagos méretű száj képes beleharapni...
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom házi készítésű hamburgerhez. Egy aprócska tipp: kígyóuborka helyett - vagy akár mellé is - lehet csemegeuborka karikákat is tenni. Azzal is roppant finom!
eztfaldfel.blogspot.hu
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.