Téli ételek – Mivel tápláljuk ilyenkor a szervezetet? - 2.rész

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2017. január 25. 15:02
A hideg hónapok megterhelik testünket. Friss, helyben termelt élelmiszerekhez kevésbé juthatunk hozzá. Célszerű olyasmit fogyasztani, amiben magas a fehérjetartalom. Szerencsére, így is ízletes, szezonális téli ételek között válogathatunk, csak tudnunk kell, mit válasszunk!

A hideg hónapok megterhelik testünket. Friss, helyben termelt élelmiszerekhez kevésbé juthatunk hozzá. Célszerű olyasmit fogyasztani, amiben magas a fehérjetartalom. Szerencsére, így is ízletes, szezonális téli ételek között válogathatunk, csak tudnunk kell, mit válasszunk!

A téli hidegben általában meleg, sűrű, tartalmas ételeket kíván a szervezet.

Ha azonban mindig engednénk a csábításnak, számos szükségtelen kalóriát is befalnánk. Érdemes körülnézni azon szezonális étkek között, amelyek ilyenkor esnek a legjobban, mégis feltöltenek bennünket és az ízük is kedvünkre való.

Cikkünk első részében általános bevezetőt olvashattunk a téli ételekről és azok típusairól. Lássuk, miként érdemes tárolni ezeket az élelmiszereket, hogy minél gazdagabban táplálkozhassunk a hideg hónapokban is.

Tudtuk-e, hogy a zöldségek elsősorban vízből állnak? Még a cukkini is 95 százalékban vizet tartalmaz, a fehér burgonyának pedig – ebben a legalacsonyabb –, 79 százaléka víz. Ha egy kerti veteményt kiveszünk a földből, vagy leszedjük a termést a növényről, megfosztva azt az értékes H20-tól, vagyis a víztől - a sejtfalak kezdenek veszíteni a nedvességükből és gyakorlatilag összeomlanak: ez a hervadás.

cukkini2

Azaz, a téli ételek megfelelő készítéséhez fontos tudnunk, hogyan előzzük meg a zöldségek puhulását. Ehhez az szükségeltetik, hogy egy levegős határt hozzunk létre a nedves zöldség és a száraz levegő között a hűtőszekrényben. Erre szolgálnak a műanyag zacskók, vagy konyhai törlők: csavarjuk a zöldségeket tiszta ruhába, lehet az egy kimustrált és alaposan kimosott pólódarab, elhasznált törölköző, esetleg ágyneműdarab is. Ha így tároljuk őket, ráadásul látható helyen – nehogy elfelejtődjenek -, friss és csalogató zöldségeink lesznek, amelyeket bármikor használhatunk a téli ételekhez.

Van még egy igen jó módszer a tárolásukra. Betekerhetjük őket vászon törölközőbe, vászon kéztörlőkbe, s tehetjük a hűtőszekrény fiókjaiba.

Lényeges: a gyümölcsöket és a zöldségeket külön rekeszekben kell tartani. A leveles zöldségeket ugyancsak célszerű másutt tárolni, mint a többit. Az érzékenyebb fajtákat ugyanis érdemes távoltartani az etilént kibocsátóktól, így például az almától, avokádótól és a banántól.

Ha a téli ételek megfelelő előkészítése érdekében szeretnénk tudni, hogyan is tárolandók pontosan a különféle zöldségek, vehetünk ötleteket a szupermarketek polcairól is. Azoknak a fajtáknak, melyeket hűtve és nyirkosan tárolnak – így a leveles zöldségek, a brokkoli, répa és mogyoróhagyma –, hidegre és párára van szükségük.

Amely zöldségeket szárazon, a pult középső részén tartanak, mint például a burgonyát, hagymát, azoknak a konyhánkban is hasonló körülmények kellenek.

Ha egy téli étel elkészítése előtt úgy találjuk, sárgarépánk nem elég roppanós, zöldségeink kevésbé tűnnek frissnek, életre kelthetjük őket, ha beletesszük a hideg vízzel megtöltött mosogatóba. Minél hidegebb a víz, annál jobb a számukra. Fél óra leforgása alatt felszívják a nedvességet és magukhoz térnek.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.