Drasztikusan megugrik a sós snackek fogyasztása az év utolsó hónapjában. Az ünnepek alatt harmadával többet ropogtatunk, hiszen már csak a szilveszteri bulik során is elengedhetetlen kellékek a burgonyaszeletek és más sós nassolnivalók.
Télen, különösen decemberben ötödével többet ropogtatunk, mint az év többi időszakában. A sóspálcikák, chips-ek fogyasztása 15% százalékkal magasabb decemberben, mint az év egyéb időszakában, de leginkább - 40% százalékkal - a mogyorófélék forgalma nő.
A karácsonyi készülődés és vendégvárás az olajos magvak időszaka, míg a szilveszter egyértelműen a chipsek és a mixek ünnepe. „A sós snack szakmában különösen hajtós időszak a két ünnep közé eső négy munkanap, ekkor az amúgy is zakatoló decemberi forgalom további egyharmaddal emelkedik.” - mondja Szabó Gábor, piackutató. „A legerősebb forgalmú üzletekben szinte órák alatt elfogy a raktárkészlet, ezért ezekre a helyekre még szilveszter délelőtt is szállítanunk kell."
Nem a boltban dől el
Az ünnepek után, az év többi napján sem csak bevásárlás közben jön meg az étvágyunk a sós ropogtatnivalókra, a vásárlók kétharmada már otthon eldönti, snack is kerül a kosárba, mindössze ötödük vásárol hirtelen ötlettől vezérelve. Sós snacket 62%-a 20-39 év közötti fiatal felnőttek vesznek főleg, a 10-19 évesek alig 10 százalékát teszik ki a sós rágcsálnivalót vásárlóknak, 10 év alatt pedig elenyésző a ropogtatni valóért nyúló gyerekek száma.
A magyarok 47 százaléka csak havonta 2-3 alkalommal vesz chipset, az egy évben az egy főre jutó chipsfogyasztás 300 gramm. Ezzel a mennyiséggel Európában hátulról a második helyet foglaljuk el, nálunk kevesebb burgonyaszeletet csak Romániában fogyasztanak.
Mikor és miért a chips?
Míg 10 éve a bulikba vittük magunkkal a burgonyaszeleteket, ma már főleg otthonra vesszük, saját fogyasztásra, a magyarok kétharmada legalábbis ezzel a szándékkal vásárol chipset, de a válaszadók negyede akkor is egy-egy zacskó chipset ragad meg, amikor napközben megéhezik.
Dr. Szabó S. András professzor a táplálkozás és az élelmiszerkémia szakértője szerint ez teljesen rendben van, hiszen a kiegyensúlyozott étrend része lehet a chips is, ha mértékkel, és nem főétkezések helyett fogyasztjuk: „Egy héten kétszer is ehetünk burgonyachips-et, ha egyszerre nem fogyasztunk belőle 40-50 grammnál többet.” A burgonyaszeletek természetes alapanyagokból készülnek és sótartalmuk, bár meglepő, de alacsonyabb a fehérkenyérénél. „Lelkiismeret furdalás nélkül ropogtathatunk tehát az ünnepek alatt, de mint minden élelmiszer esetében, fontos, egyszerre mennyit fogyasztunk el belőle.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.