Tudtad? Érdekességek a tojásról

tojástörténelem
PUBLIKÁLÁS: 2016. október 24. 15:01
Az ember és a tojás kapcsolata több ezer évre vezethető vissza, ami minimum egyidős a tyúk faj háziasításával (Kr. e. 3200-3000 körül), de még arra vonatkozóan is vannak írásos bizonyítékaink, hogy eleink szívesen gyűjtötték be a vadmadarak tojásait.

Az ember és a tojás kapcsolata több ezer évre vezethető vissza, ami minimum egyidős a tyúk faj háziasításával (Kr. e. 3200-3000 körül), de még arra vonatkozóan is vannak írásos bizonyítékaink, hogy eleink szívesen gyűjtötték be a vadmadarak tojásait.

Íme a tojás története

  • E bizonyíték nem más, mint maga a Biblia, ugyanis Mózes 5. könyvében (22,6-7) a „madárfiakat vagy tojásokat” begyűjteni szándékozó ember intelme olvasható, ami akár az első állatvédelmi törvénynek is felfogható. Ugyanakkor az Ószövetség egy másik írása – a Jób könyve (6,6) – kimondottan a tojásfehérje ízéről emlékezik meg, ami alapján joggal állíthatjuk, hogy már abban a korban kellett, hogy legyen ilyen tapasztalat.
  • Az Indiából és Délkelet-Ázsiából származó tyúk széles körű elterjedését mutatja az antik időkben, hogy Hérodotosz (Kr. e. 484-425) görög történetíró szerint az ókori Egyiptomban már foglalkoztak a tyúktojások mesterséges keltetésével. Gyorsan tegyük hozzá, hogy volt idő, amikor Egyiptomban vallási okok miatt nem tartottak tyúkot, hanem a fáraó madarának titulált, szent állatként tisztelt gyöngytyúk állt a baromfi népszerűségi csúcsán. A hellén kultúrában a tyúk széles körben elterjedt háziállat volt, melynek tenyésztési színvonalát jól jelzi, hogy Arisztotelész (Kr. e. 384-322) már 60 tojásnál többet termelő tyúkokat említ, miközben a vadtyúk ősök tojástermelése mindössze 2-10 db volt fészekaljanként.

tojas-4

  • A tojásnak az étkezésben betöltött jelentőségét érzékelteti, hogy a rómaiak főétkezése, a cena három részből állt, ami általában tojással kezdődött és gyümölccsel fejeződött be. Innen a római költő, Horatius (Kr. e. 65-8) mondása: „Ab ovo usque admala”, azaz a tojástól az almáig, ami átvitt értelemben azt jelenti, hogy valaminek az elejétől a végéig, vagy röviden csak abovo, tehát a kezdetektől fogva. A rómaiak a latin kultúra minden elemét, így a baromfi tartását is valamennyi meghódított provinciában elterjesztették, még a távoli Brit-szigeteken is.
  • A feudalizmus évszázadaiban nehéz lett volna a jobbágyság adóztatását tojás és baromfi nélkül elképzelni, hiszen a falusiaknak egész Európában kötelességük volt tyúkot, kappant és tojást adni az uraságok háztartása számára.
  • A fennmaradt források szerint a baromfitenyésztés jelentőségét maga I. Rákóczi György (1593-1648) fejedelem is felismerte, aki 1634-ben gyulafehérvári tiszttartóját arra utasította, hogy ne csak "lábos marha", juh és sertés, hanem „minél több tyúk, lúd, réce és indiai (azaz pulyka) is legyen a majorban”. Hasonló felfogás jellemezte IV. (Bourbon) Henrik (1553-1610) francia királyt, aki a következő kijelentést tette: „Azt akarom, hogy ne legyen országomban olyan szegény földműves, akinek nem jut minden vasárnap egy tyúk a fazekába.”
  • A tojás, ez a nagyméretű petesejt még az új kor hajnalának tudományos életében is karriert futott be, hiszen a William Harvey (1578-1657) angol anatómus által felállított tétel szerint omne vivum ex ovo, azaz minden élő tojásból (= petéből) származik.

tojas3

  • Giovanni Battista della Porta (1535-1615) itáliai természettudós nevéhez fűződik: a tudós egy különleges titkosírási módot talált fel, amihez keményre főtt tojást használt. Akár a tudomány diadalának is tekinthető, amikor Caspar F. Wolff (1735-1794) német orvos és természettudós 1759-ben bebizonyította, hogy az inkubált tojásban nemcsak mennyiségi, hanem minőségi változások sorozatán keresztül fokozatosan fejlődik ki a csibe, és ezzel a preformizmus – Arisztotelész (Kr. e. 384-322) óta vallott – filozófiai tanának ékes cáfolatát adta.
  • Ma már tudjuk, hogy táplálkozási értéke mellett a tojásban olyan speciális fehérjék is vannak, amelyek baktericid és erős antigén hatásúak, de magát a jelenséget már Shakespeare (1564-1616) korában is ismerték. Ugyanis a Lear király 3. felvonásában a megsérült Cornwall hercegének véres arcára az egyik szolga vattát és tojásfehérjét hoz.
  • Mi, magyarok joggal lehetünk büszkék Mátyus István (1725-1802) marosszéki orvostudorra, polihisztorra és enciklopédistára, aki az Ó és Új Diaetetica I-VI. című köteteivel a magyar orvosi és gasztronómiai szakirodalom egyik legfontosabb korai munkáját alkotta meg. Ebben a tojásról – 250 évvel ezelőtt – a következőket írja: „Az ég alatt nincs olyan matéria, mely a‘ mi vérünknek szérumával vagy tápláló részivel minden tulajdonságaira nézve úgy megegyezne mint ez: és így a‘ testet is ennél semmi hamarébb, bővebben és könnyebben nem táplálja.
  • A baromfitenyésztése a XIX. században döntően Észak-Amerikában kapott óriási lendületet, ahol 1865-ben kinemesítették az első speciális tojástermelő fajtát, a fehér Leghornt. Kevesen tudják, de az első fagyasztott tojás már 1899-ben piacra került, míg a feldolgozáshoz szükséges első tojástörő eljárást 1900-ban fejlesztették ki az USA-ban, de ugyanitt 1935-ben „született” meg a világ első tojóhibridje.
  • Programozott tojástermelés és korszerű fajták nélkül nem lehetne a tyúk természetes, évszaktól függő tojásrakási idejét megváltoztatni, azaz nem tudnánk az év minden napján friss, ugyanolyan minőségű és egészséges tojást fogyasztani, mely iránt az igény a Föld népességének növekedésével egyre fokozódik. Az elmúlt 50 évben a világ tyúktojástermelése több, mint az ötszörösére nőtt, és a FAO előrejelzése szerint 2020-ig eléri a 70 millió tonnát. Lehet, hogy vannak olyanok, akik tudják, hogy a tojás JÓ?
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.