Apisztácia (Pistacia vera): származása és összetevői
Mielőtt a
pisztácia tápláló hatásátvizsgálnánk, tudjunk meg többet róla és eredetéről. A
pisztácia egy gyümölcs, melynek héja száraz, kemény és tojás alakú, magja pedig ízletes.Legismertebb faja a
Pistacia vera, egy gyümölcsöző fa, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. Eleinte Ázsia nyugati részén termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi országokba. Európában ekkora már nagyon népszerű volt a Római birodalom terjeszkedésének hatására. A
fákátlagosan 10 m magasra nőnek, sivatagi fák, ami megmagyarázza, hogy miért élnek Nyugat-Ázsiában. A pisztácia egy ehető diófajta. A pisztácia fák a magas sótartalmú talajban is gyorsan növekednek, egy fán egy évben körülbelül 50 kg pisztácia mag terem,
legnagyobb termelője és exportőre Irán.

A pisztácia tápanyagtartalma és jótékony egészségi hatásai
Az eredetének megvizsgálása után, itt az idő, hogy
tápanyagtartalmáról és kedvező egészségi hatásairólis ejtsünk néhány szót. A pisztácia egyedülállóan értékes kombinációja több tápanyagnak. Itt van néhány tény a
pisztácia tápanyagtartalmáról. Lássuk először a kalóriákat. Egy csésze pisztáciában kb. 713 kalória van. Ebből 512 kalória zsírokból származik.
A zsírok nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav.
A pisztácia arginin tartalmaValóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.
Egyszeresen telítetlen zsírsavak Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak
nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.
A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét Számos kutatás azt mutatja, hogy
a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Csökkenti a stressz hatásait A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást.
Ez az egyik legfontosabb jótékony hatása.
Gazdag fehérjében és antioxidánsokban A
pisztáciaantioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken.
A pisztáciában a következő antioxidánsok vannak jelen:A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag, mely a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok arra, hogy a pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.
Ásványi anyag tartalma Fél csésze pisztácia
biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet. Ebből a rövid összeállításból kiderül, hogy ez a nyugat-Ázsiából származó egzotikus száraz gyümölcs
mennyire fontos a szervezetünk számára. Együnk tudatosan, olvassunk a táplálkozásról és a tápanyagokról, és így könnyedén kialakíthatunk egy kiegyensúlyozott diétát, mely biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat.