Kezdd így! - Egyszerű módszer a komposztáláshoz

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2016. szeptember 23. 15:01
Nem olyan nehéz, mint gondolnánk – s a komposztálás eredménye nagyobb termés, szebb virágok, egészségesebb kert! Mindez nem igényel extra befektetést sem.

Nem olyan nehéz, mint gondolnánk – s a komposztálás eredménye nagyobb termés, szebb virágok, egészségesebb kert! Mindez nem igényel extra befektetést sem.

Hogyan kezdjük a komposztálás folyamatát egyszerűen?

Ki ne szeretne kertjében egészségesebb környezetet, jól termő földet, mutatósabb virágokat? Mindezt könnyen elérhetjük, ha fektetünk egy kis plusz energiát a komposztálásba. Ez a művelet nemcsak a szemetet csökkenti a szeméttelepeken, de javítja az udvarunk minőségét is. Kövessük az alábbi módszereket, s el leszünk bűvölve a hatástól – no meg a szemét mennyiségétől, amit kidobunk…

1.Válasszunk helyet a komposztáláshoz

Jelöljünk ki egy kültéri helyet a komposztáláshoz. Ha napsütésesre esik választásunk, a talaj hamarabb kialakul. Csak locsoljuk gyakran, hogy megtartsuk nedvességét. A zárt komposztáló edény jó ötlet, ha tartunk tőle, hogy fog kinézni vagy mennyire áraszt majd szagokat a halom. Egyszerűen elkészíthetjük a konténert, rendeljünk online egyet vagy vásároljuk meg a helyi kertészeti boltban. Nagyjából a derekunkig érjen. A komposztálás helyét kerítsük körbe, hogy a háziállatok ne járhassanak rá.

komposzt2

2.Gyűjtsük a maradékokat

A konyhából és a kertből gyűjtsük be a hulladékokat. A lényeg, hogy egyenlő mennyiség legyen mind a zöld hulladékból, mind a barnából – így egészséges komposztot kapunk. A „zöld hulladék”a gyümölcsöket, zöldségeket, héjakat jelenti – míg a „barna” a faforgácsot, száraz leveleket, még a régi újságpapírokat is. Az egészséges egyensúlyt azért kell fenntartani, mert a barna hulladék szénben gazdag, táplálva az organizmusokat, melyek lebontják a maradékot, a zöld hulladékok pedig a nitrogénellátást biztosítják – utóbbi kulcsfontosságú az új talaj sejtszerkezetéhez.

A komposztáláshoz fontos az oxigén és a nedvesség. Levegő nélkül a halom romlani és bűzleni kezd. A nedvesség segít mindent lebontani. Locsoljuk meg a komposztot minden nap, kivéve, ha önmagában is elég nedves már. Ha megfelelő a keverés és gondoskodunk róla, a komposztnak csupán földes illata lesz.

komposzt-2

Fontos! Ne tegyük a komposzthalomba az állati eredetű dolgokat: tejterméket, állati húst, csontokat, ugyanis nagyon rossz szaga lesz és vonzza a kártevőket. Ez a zsírokra, olajokra és a háziállatok hulladékára is igaz. Beteg növényeket szintén ne adjunk hozzá! Teljesen használhatatlanná teheti a halmot.

3.Várakozzunk

Az elkövetkező pár hétben csak várnunk kell. Ételmaradékaink ezalatt talajjá alakulnak – hetente egyszer érdemes átforgatni a komposzthalmot, lapáttal vagy vasvillával. Ha nem látunk fejlődést néhány hét alatt, adjunk a halomhoz több zöld hulladékot, s bizonyosodjunk meg róla, hogy kellően nedves. Ha büdös és nedves, akkor viszont a barna hulladékból van többre szüksége. Plusz, forgassuk meg gyakrabban az utóbbi esetben. A nagyobb anyagokat – például faágakat – törjük több darabra, hogy a levegő jobban átjárja a halmot.

komposzt-3

4.Használjuk új talajunkat!

Komposztálásunk befejeződött, a halom kész, amennyiben úgy néz ki és illatra is megfelel a talajnak! Vegyítsük bele a kerti földbe, szórjuk meg vele a felső réteget. Ne feledjük, a komposzt nem helyettesíti a talajt, de természetes trágyaként funkcionál, táplálja a talajt és a növényeket. Évente többször adjunk belőle a földhöz a legjobb eredmények érdekében!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.