A chiliről úgy tartják, túl nagy mennyiségben gyomorrákot okozhat. Egérkísérletekben a gyömbér ellensúlyozta ezt a káros hatását.
Sokan szeretik a méregerős, chilis ételeket, de több kutatás sejteti, hogy a csípősségért felelős molekula, a kapszaicin akár rákot is okozhat.
Amerikai kutatók, most azt bizonyították, hogy a gyömbér hatóanyaga, a 6-gingerol képes ellensúlyozni a kapszaicin káros hatását.
A chili és a gyömbér egyaránt széles körben használt fűszerek a különböző nemzetek konyháiban, leggyakrabban az ázsiai ételekben találkozhatunk velük.
Két ázsiai származású amerikai kutató, Jiahuan Li és Gangjun Du egérkísérletekben külön-külön és kombinálva is vizsgálták a veszélyesnek tartott kapszaicinés a jótékonynak vélt gingerol működését.
Tüdőrákra hajlamos egereket vizsgáltak, amiket heteken át etettek az egyik, másik, vagy mindkét hatóanyagban gazdag értrenddel.
Az időszak végére a kapszaicin-csoport minden tagjánál kialakult a tüdőrák.A 6-gingerollal táplált egerek felénél történt meg ugyanez, viszont abban a csoportban, ahol mindkettőt adagolták, az állatok 20 százaléka lett beteg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.