Készítsünk pitát otthon!

egészséges otthon
PUBLIKÁLÁS: 2016. augusztus 09. 14:01
Ugye milyen jól tud esni egy finom pita, főleg, ha gyros húst pakolunk bele? Bármi más töltelékhez is használhatjuk - érdemes megtanulni az elkészítését!

Ugye milyen jól tud esni egy finom pita, főleg, ha gyros húst pakolunk bele? Bármi más töltelékhez is használhatjuk - érdemes megtanulni az elkészítését!

A pita nemcsak gyros-hoz, hanem számos más finomsághoz is kiváló alap, úgymond „csomagolás”. Ha megtanuljuk elkészítését, kiváló gyorsételeket dobhatunk össze a segítségével!

Lássuk a házi pita készítés rejtelmeit!

Pita tészta recept

Hozzávalók: 1 csésze víz; 1 evőkanál olívaolaj; 3 csésze mindenre jó liszt, plusz valamennyi a megszóráshoz; 1-1 / 2 teáskanál só; 1 teáskanál cukor; 1 teáskanál élesztő. A pita készítésének aktív ideje 30 perc, nem aktív ideje 1 óra 45 perc. Nagyjából 15 darab pita jön ki a tésztából.

Használjunk kenyérkészítő gépet - tegyük bele valamennyi hozzávalót, lehetőleg olyan sorrendben, ahogy a gyártó utasítása szól. Ha nem vagyunk biztosak a legjobb módszerben, legokosabb a nedvestől a száraz alapanyagokig pakolni (először a nedveset, utána a szárazakat), olyan sorrendben, ahogyan a pita receptben szerepel.

pita

Hagyjuk állni a tésztát, majd ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá egy kis vizet (egy teáskanál elég). Amennyiben nincs kenyérkészítő gépünk, keverjük a hozzávalókat össze mixerrel vagy dagasszuk kézzel 10 percen át. Meleg helyen hagyjuk állni a tésztát 1 óra hosszáig.

Ha letelt az idő, osszuk fel a tésztát 15 egyenlő részre. Ha nagyobb méretű pitákat szeretnénk, természetesen kevesebb részre is oszthatjuk. Alakítsuk valamennyit labdaformájúra. Fedjük be őket nedves papírtörlővel és hagyjuk pihenni 10 percet.

Melegítsük elő a sütőt 450 fokra. Ha van sütőkő, tegyük a sütőbe hogy megfelelően előmelegedjen. Mindegyik labdát simítsuk ki kör vagy ovális alakúra, legyenek nagyon vékonyak! Fedjük be ismét nedves papírtörlővel és hagyjuk állni 15 percet.

Ezután tegyük a leendő pitákat a tepsibe vagy a sütőkőre, süssük kb. 5 percig - vagy amíg dagadtak és világosbarnák (enyhén pirultak) nem lesznek. A pitákat tegyük sütőrácsra hűlni.

Máris kész a pita házilag - élvezzük töltve vagy magában! Bizonyos, hogy számos variációt ki tudunk találni rá...

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.