Egyre népszerűbb a baromfitartás, az állatok jelenléte a háztartásokban – az Egyesült Államokban számos hátsó udvarban csipegetnek, ami azonban nemcsak előnyökkel jár.
Friss tojás és hús első kézből – sokakat vonz a lehetőség, no meg a tény, hogy ha maguk tartják a haszonállatot, akkor tudják azt is, mit kap enni, hogyan nevelik. Nagyobb biztonsággal fogyaszthatják a tojást és a húst is.
Amerikában egyre többen tartanak csirkét, pulykát a kert végében, a kisméretű állatgazdaságok átköltöztek a farmokról az udvarokba. A baromfitartás népszerűsége azonban nemcsak előnyöket hoz magával – hanem az egészségügyi kockázatok lehetőségét is, különösen a szalmonella baktérium által okozott betegségekét.
A CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Járványkezelési- és Megelőzési Központ) szakemberei szerint már most nyolc, folyamatban levő szalmonella-kitörés köthető a hátsó kertben tartott baromfihoz. A betegségek megjelenése eddig 611 embert érintett, beleértve 195, 5 éven aluli gyermeket. 2016 januárja óta 45 államban jelentkezett a szalmonella. S mert számos eset bejelentetlen marad, a betegek valós száma akár 10000 is lehet – a baromfitartással összefüggésben.
Mit kell tudni a szalmonelláról?
A szalmonella-fertőzés általában hasmenéssel, hasi görcsökkel, lázzal jár – a tünetek egy hétig is eltarthatnak. A legtöbb ember jobban lesz kezelés nélkül is, de az 5 év alatti gyermekek és a 65 év feletti idősek, akik ráadásul krónikus betegséggel küzdenek, vagy meggyengült az immunrendszerük, nagy veszélyben vannak. Ugyanígy a terhes nők is ki vannak téve a szalmonella-fertőzés súlyosabb változatának.
„A baromfitartás során közvetlen kapcsolatba kerülünk a csirkékkel, kacsákkal, libákkal, pulykákkal és az ő környezetükkel, ami bizony szalmonellás megbetegedéssel járhat – emelte ki Megin Nichols, állatorvos, a CDC munkatársa. – A baromfi ürülékében lehet szalmonella, de a tollaikon, talpukon, csőrükön szintén, még ha egészségesnek és tisztának tűnnek is.”
1991 óta a hátsó udvari csirketartással 65 szalmonella-kitörést hoztak összefüggésbe, ám a 2016-os az az év, amikor a legtöbb megbetegedést kötötték az állatokhoz.
A CDC igyekszik rámutatni, mely érintkezési típusok okozták a legtöbb járványt. A múltban a kiscsirkék voltak a fő források. Nem szabad azokat a házban tartani, ölelgetni, megpuszilni őket!
A szakemberek azt ajánlják: ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a baromfink nem hordoz szalmonellát, kezeljük őket úgy, mintha hordoznának.
A szalmonella sajnos az ő gyomorbaktériumaik egyike, megtalálható a beleikben, de őket nem feltétlen teszi beteggé. Tehát legjobb megoldás, ha feltételezzük, hogy a baktériumok jelen vannak – így jobban megvédhetjük magunkat baromfitartás esetén.
További lehetőség minden egyes érintkezés után alaposan kezet mosni. A tojásokat jól meg kell főzni. A baromfi helyét pedig a lehetőségekhez képest tartsuk nagyon tisztán.
Ha a baromfitartás során az állatokhoz érünk, etetjük őket, vagy megérintjük élőhelyüket, mindig mossunk 20 másodpercen át kezet szappannal. Használjunk alkohol alapú kézfertőtlenítőt, ha nem jutunk azonnal vízhez és szappanhoz. S ha van rá mód, inkább kint mossunk kezet, ne a konyhában vagy fürdőszobánkban. Természetesen a konyhai szivacsot se használjuk!
Minden, ami a baromfitartáshoz szükséges, kinn tartható a kertben, bevinni a házba veszélyes.
A szalmonella megelőzése érdekében tartsuk be az alábbi szabályokat is:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.