Termesszünk levendulát!

levendula termesztése
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 01. 14:00
A levendulaolaj tulajdonképpen az, amit a növény a melegben, hűtés céljából „kiizzad” magából. Az igazán minőségi termék finom illatú, a szúrós szag ugyanis a kevert, nem teljes mértékben francia levendulából származó olaj sajátossága.

A levendulaolaj tulajdonképpen az, amit a növény a melegben, hűtés céljából „kiizzad” magából. Az igazán minőségi termék finom illatú, a szúrós szag ugyanis a kevert, nem teljes mértékben francia levendulából származó olaj sajátossága.

Fotó: Pálvölgyi KrisztinaA látvány magáért beszél, a kabócák koncertjét és a mediterrán hőséget még adjuk hozzá

Tihany őslevendulásában francia levendula van, jelenleg 5 hektáron. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a következő 5–10 évben akár 20 hektárosra is szeretnék megnövelni a termőterületet. 1996-ban kezdték el a híres őslevendulás megmentését, amelyet az 1920-as évek elején telepítettek, és a kezdeti sikerek után növeltek 100 hektárosra. A mai szőlőültetvények nagy részén is levendulás volt egykor. A tihanyi levendulakultúra a 30-as évek végére, 40-es évek elejére érte el csúcspontját, amikor termesztésének egyöntetű célja a levendulaolaj-gyártás volt. A termesztéstechnológia és a termék is világszínvonalúnak számított, utóbbi minősége a Franciaországból származóéval vetekedett, tőzsdei cikk lett belőle, exportálták Németországba, és Amerikában is jó sajtóvisszhangot kapott. Aki elindította a levendula termesztését: Bittera Gyula, a kor nagy botanikusa, európai hírű gyógyszervegyésze, az első magyar gyógynövényolajgyár megalapítója.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Az őslevendulást túraútvonalon érhetjük csak el – körbemegy egy tanösvény, érinti a település legendakörútja és jelzett turistautak sokasága. Ipari hasznosításra nem, de gyönyörködésre alkalmas

A II. világháború után államosították a levendulást –a területet ezt megelőzően az egyháztól bérelték –, később pedig különböző állami gazdaságok, gyógynövénykutató intézetek művelték egyre lankadó intenzitással, végül 1962-ben végképp felhagyták. És a természet visszahódította a területet. Húsz évvel ezelőtt egynéhány hektáros magterületről indult az őslevendulás megmentése. „Nem igazán tudjuk, miért hagyták abba annak idején a termesztését, és miért ültettek helyette szőlőt. Valószínűleg a levendulához képest a szőlőműveléshez többen értettek, és inkább beváltabb, megszokottabb módszerre tértek át.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Az őslevenduláshoz ilyen szőlőültetvényeken keresztül juthatunk el

Franciaországban mindvégig családi kézben maradtak a birtokok, a mai napig is kistermelők termesztik a növényt, és állnak össze a lepárláshoz” – avat be a szakmai háttérbe minket Vers József, a BfNPI természetvédelmi őre.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Bizonyíték, hogy az éghajlati övek egyre feljebb húzódnak – itt kétfajta kabóca is zizeg. A képen egy énekes kabóca hagyta levedlett bőrét a levendula szárán

„Nem a levendulatermesztés nehéz, hanem az, hogy ma még nincsenek meg a bejáratott értékesítési utak, ki kell építeni a rendszert. Szárított virág, vágott virág, levendulaolaj – pedig még tudna felvenni terményt a piac. Már megjelentek azok, akik látnak benne fantáziát, növekszik a magánkézben lévő ültetvények száma a Balaton-felvidéken, például Dörgicsén, Monoszlón, Vászolyon.” A szakember szerint kettős hasznosításon érdemes gondolkodni: egyrészt magával a termékkel, másrészt a turisztikai résszel, ami legalább egy 2-3 hektáros területet igényel, lehetőleg jó megközelítéssel.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

A tihanyi ültetvényről régebben 2-3 hét alatt fogyott el a virág, manapság már pár nap alatt „leszüretelik” a látogatók

Jó hír: a levendula semmiféle vegyszert– a kaszáláson, levágáson kívül –,többletmunkát nem igényel. Sőt, a környező terület értékéhez is hozzáad. Méhlegelőként szolgál, nemcsak a házi, de a vadméhek számára is. Ha egy klasszikus hasznosítás, például egy kukorica- vagy búzaföld helyett tesznek be egy levendulást, az segít a környező területek élővilágának is. Ráadásul a levendula a talajjal szemben kifejezetten igénytelen növény.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

A levendula nem túl igényes növény

Olyan helyeken, ahol a hagyományos szántóföldi növényekkel a művelés már nem hoz nyereséget, ott jó alternatíva lehet gazdálkodási szempontból. Nyilván méretfüggő, és az is kérdéses, hogy miként vonható be a turisztika. A nemzeti park levendulásain –mind az ősi, mind az új ültetvényen –a természetbarát művelésre helyezik a hangsúlyt.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

A virágot ne tépjük, egy kisebb metszőolló ideális eszköz a levágásához

Megközelítőleg 6-8 évenő folyamatosan a növény népszerűsége. A leszedett virágot szállítsuk papírszatyorban, majd kis csokronként, szellős és árnyékos helyen, fejjel lefelé fordítva szárítsuk, akkor marad meg a színe. Érdemes alátenni egy papírlapot, rongyot, amellyel összegyűjthetjük az esetlegesen lehullott virágokat (és mehetnek bele a salátába), a lepotyogó fekete magokat pedig elvethetjük.

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Leszedés után papírzacskóban szállítsuk haza az illatos növényt, és már lógathatjuk is fel száradni

Ha nemcsak a kertünket akarjuk díszíteni, hanem gazdálkodni is szeretnénk a levendulával, akkor olyan helyet keressünk az ültetvénynek, ahol az sok meleget és napsütést kaphat. Sekély, köves talajjal is beéri, ami kellőképpen fel tud melegedni.

Fotó: Pálvölgyi KrisztinaFotó: Pálvölgyi Krisztina

A Levendula Ház Látogatóközpont kínálata: levendulaszörp levendulás keksszel, levendulacsokis kávé és levendulazselés gofri

Fotó: Pálvölgyi KrisztinaFotó: Pálvölgyi Krisztina

Levendulaolajat még fel tud venni a piac, úgyhogy akár bárki belevághat a termesztésébe. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai ebben is segítséget nyújtanak. A képen Vers József

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Egy helyi pizzéria kínálata: levendulás caprese saláta – csak egy kevés virág kerüljön mindig az ételbe

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Levendulazsák trendi formában

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

Természetesen a levendulás csokoládé is népszerű termék

Fotó: Pálvölgyi Krisztina

És az elmaradhatatlan: levendulafagyi és levendulás málnafagyi

Tudtad?
Fotó: Pálvölgyi Krisztina
Tihany hajdanán egy nagyon szegény és belterjes település volt, a levendula sikeressége miatt volt szükség idénymunkásokra, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezve „vegyültek” az itteniekkel. Az egyház kezdetben nem hitt a levendula piacképességében, ezért kellett Bittera Gyulának mandulafát is ültetnie, pedig azok árnyékot vetettek a napfényigényes, melegkedvelő növényre.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.