A levendulaolaj tulajdonképpen az, amit a növény a melegben, hűtés céljából „kiizzad” magából. Az igazán minőségi termék finom illatú, a szúrós szag ugyanis a kevert, nem teljes mértékben francia levendulából származó olaj sajátossága.
A látvány magáért beszél, a kabócák koncertjét és a mediterrán hőséget még adjuk hozzá
Tihany őslevendulásában francia levendula van, jelenleg 5 hektáron. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a következő 5–10 évben akár 20 hektárosra is szeretnék megnövelni a termőterületet. 1996-ban kezdték el a híres őslevendulás megmentését, amelyet az 1920-as évek elején telepítettek, és a kezdeti sikerek után növeltek 100 hektárosra. A mai szőlőültetvények nagy részén is levendulás volt egykor. A tihanyi levendulakultúra a 30-as évek végére, 40-es évek elejére érte el csúcspontját, amikor termesztésének egyöntetű célja a levendulaolaj-gyártás volt. A termesztéstechnológia és a termék is világszínvonalúnak számított, utóbbi minősége a Franciaországból származóéval vetekedett, tőzsdei cikk lett belőle, exportálták Németországba, és Amerikában is jó sajtóvisszhangot kapott. Aki elindította a levendula termesztését: Bittera Gyula, a kor nagy botanikusa, európai hírű gyógyszervegyésze, az első magyar gyógynövényolajgyár megalapítója.
Az őslevendulást túraútvonalon érhetjük csak el – körbemegy egy tanösvény, érinti a település legendakörútja és jelzett turistautak sokasága. Ipari hasznosításra nem, de gyönyörködésre alkalmas
A II. világháború után államosították a levendulást –a területet ezt megelőzően az egyháztól bérelték –, később pedig különböző állami gazdaságok, gyógynövénykutató intézetek művelték egyre lankadó intenzitással, végül 1962-ben végképp felhagyták. És a természet visszahódította a területet. Húsz évvel ezelőtt egynéhány hektáros magterületről indult az őslevendulás megmentése. „Nem igazán tudjuk, miért hagyták abba annak idején a termesztését, és miért ültettek helyette szőlőt. Valószínűleg a levendulához képest a szőlőműveléshez többen értettek, és inkább beváltabb, megszokottabb módszerre tértek át.
Az őslevenduláshoz ilyen szőlőültetvényeken keresztül juthatunk el
Franciaországban mindvégig családi kézben maradtak a birtokok, a mai napig is kistermelők termesztik a növényt, és állnak össze a lepárláshoz” – avat be a szakmai háttérbe minket Vers József, a BfNPI természetvédelmi őre.
Bizonyíték, hogy az éghajlati övek egyre feljebb húzódnak – itt kétfajta kabóca is zizeg. A képen egy énekes kabóca hagyta levedlett bőrét a levendula szárán
„Nem a levendulatermesztés nehéz, hanem az, hogy ma még nincsenek meg a bejáratott értékesítési utak, ki kell építeni a rendszert. Szárított virág, vágott virág, levendulaolaj – pedig még tudna felvenni terményt a piac. Már megjelentek azok, akik látnak benne fantáziát, növekszik a magánkézben lévő ültetvények száma a Balaton-felvidéken, például Dörgicsén, Monoszlón, Vászolyon.” A szakember szerint kettős hasznosításon érdemes gondolkodni: egyrészt magával a termékkel, másrészt a turisztikai résszel, ami legalább egy 2-3 hektáros területet igényel, lehetőleg jó megközelítéssel.
A tihanyi ültetvényről régebben 2-3 hét alatt fogyott el a virág, manapság már pár nap alatt „leszüretelik” a látogatók
Jó hír: a levendula semmiféle vegyszert– a kaszáláson, levágáson kívül –,többletmunkát nem igényel. Sőt, a környező terület értékéhez is hozzáad. Méhlegelőként szolgál, nemcsak a házi, de a vadméhek számára is. Ha egy klasszikus hasznosítás, például egy kukorica- vagy búzaföld helyett tesznek be egy levendulást, az segít a környező területek élővilágának is. Ráadásul a levendula a talajjal szemben kifejezetten igénytelen növény.
A levendula nem túl igényes növény
Olyan helyeken, ahol a hagyományos szántóföldi növényekkel a művelés már nem hoz nyereséget, ott jó alternatíva lehet gazdálkodási szempontból. Nyilván méretfüggő, és az is kérdéses, hogy miként vonható be a turisztika. A nemzeti park levendulásain –mind az ősi, mind az új ültetvényen –a természetbarát művelésre helyezik a hangsúlyt.
A virágot ne tépjük, egy kisebb metszőolló ideális eszköz a levágásához
Megközelítőleg 6-8 évenő folyamatosan a növény népszerűsége. A leszedett virágot szállítsuk papírszatyorban, majd kis csokronként, szellős és árnyékos helyen, fejjel lefelé fordítva szárítsuk, akkor marad meg a színe. Érdemes alátenni egy papírlapot, rongyot, amellyel összegyűjthetjük az esetlegesen lehullott virágokat (és mehetnek bele a salátába), a lepotyogó fekete magokat pedig elvethetjük.
Leszedés után papírzacskóban szállítsuk haza az illatos növényt, és már lógathatjuk is fel száradni
Ha nemcsak a kertünket akarjuk díszíteni, hanem gazdálkodni is szeretnénk a levendulával, akkor olyan helyet keressünk az ültetvénynek, ahol az sok meleget és napsütést kaphat. Sekély, köves talajjal is beéri, ami kellőképpen fel tud melegedni.
A Levendula Ház Látogatóközpont kínálata: levendulaszörp levendulás keksszel, levendulacsokis kávé és levendulazselés gofri
Levendulaolajat még fel tud venni a piac, úgyhogy akár bárki belevághat a termesztésébe. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai ebben is segítséget nyújtanak. A képen Vers József
Egy helyi pizzéria kínálata: levendulás caprese saláta – csak egy kevés virág kerüljön mindig az ételbe
Levendulazsák trendi formában
Természetesen a levendulás csokoládé is népszerű termék
És az elmaradhatatlan: levendulafagyi és levendulás málnafagyi
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.