A csipkerózsa álbogyótermése kiválóan alkalmas az immunerősítésre, az érrendszer rugalmasságának megőrzésére. Igyunk egy kis rózsateát!
Bicskafa, csipkebogyó, csipkebokor, ebcsipke, kutyarózsa, hecsedli, tüskefa.
A rózsafélék családjába tartozó Perzsiából származó, nálunk erdőségekben, cserjésekben tömegesen előforduló 2-3 mmagas tüskés szárú cserje, vagy fa. Ágai ívesen hajlók, tüskések. Levelei 5-7 levélkéből összetetten szárnyasak. Virágaik 3-4 cm átmérőjűek, szirmuk fehér, vagy halványpiros, május- júniusban nyílnak.
Álbogyótermésük tojás, körte, vagy gömb alakú, 1,5-3 cm hosszú, húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd egészen meggypiros színű, jellemzően savanykás, aromás ízű. Belsejében több búzaszemnyi mag foglal helyet, amelyeket merev, szúrós hegyű szőrök vesznek körül. Augusztus végétől pirosodik, érik.
Hatóanyagok: C-vitamin, pektin, almasav, citromsav, vas, magnézium sók, illóolaj, zsírosolaj, cseranyag, flavonoid,
Alkalmazás belsőleg:
Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl hideg vízben áztatunk 7-8 órán keresztül.
Főzet készítése: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl vízben 15 percig főzzük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.