A terhesség alatt néhány vizsgálattal minden nő találkozik, legyen bár tökéletesen egészséges, vagy veszélyeztetett terhes. Ezek közül az egyik a cukorterhelés, melynél a terhességi diabéteszt szűrik ki a szakemberek. A cukorbetegség igazolása után a megfelelő diéta betartása alapvető fontosságú, de sokan nem tudják, hogy mik azok a részletek, amikre fokozottan figyelni kell.
A diabétesz a világ egyik vezető betegsége, egy anyagcserezavar, melyben a szervezet nem képes a cukrot megfelelően felvenni. De miért van az, hogy egy alapvetően egészséges nő a terhessége alatt mégis cukorbeteg lesz, majd a várandósság után – jó esetben – ez az állapot magától megszűnik?
Az ok a hormonváltozásokban keresendő. A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon felel azért, hogy a vérből a cukor bejusson a sejtekbe. A terhesség alatt a méhlepény sok hormont termel, amelyek gátolják az inzulin hatását. A hasnyálmirigy ezért próbál kompenzálni, így még több inzulint termel. Akkor beszélünk terhességi cukorbetegségről, ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni, így a vércukorszint emelkedett lesz. Ez az emelkedett vércukor érték a kismamák többségénél a szülés után normalizálódik.
Sárga Diána dietetikus elmondta, hogy a cukorbetegség kezelésének egyik alappillére a megfelelő diéta. Azonban várandósság esetén ez nem ilyen egyszerű, hiszen a szervezetnek a baba szükségleteit is ki kell elégítenie. Természetesen nem arról a tévhitről van szó, hogy kettő helyett kell enni, hanem arról, hogy bizonyos anyagokból megnövekedett mennyiséget igényel a szervezet.
Amikre mindenképpen figyelnie kell a diéta alatt:
A diéták kialakítása általánosságban elér ugyan eredményeket, de a legtöbb esetben ahhoz, hogy valóban eredményesek legyenek fontos, hogy azokat személyre szabják. Ez a cukorbetegség, valamint a terhességi cukorbetegség esetében is fontos, hiszen így az étrendbe bele lehet kalkulálni a beteg személyes igényeit, a kórtörténetét, valamint a lehetőségeihez is könnyebben igazítható a diéta. Így nem csak hatékonyabb, hanem kevésbé drasztikus is lehet a változás, amit jó esetben a beteg még élvezni is fog. Ehhez mindenképpen dietetikus szakemberrel való konzultációra van szükség, aki nemcsak az étrend összeállításában segít, hanem a felmerülő kérdésekre is olyan megoldásokat javasolhat, melyek biztosan jók.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.