Mexikói spárga pizza

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 07. 19:00
A spárga méltán a tavaszi szezon kedvence. Ebben a receptben mexikói ízvilággal társul, ami igazán különlegessé teszi a pizzát. Eperrel is érdemes kipróbálni, epres-spárgás receptek a Fahéj magazinból!

A spárga méltán a tavaszi szezon kedvence. Ebben a receptben mexikói ízvilággal társul, ami igazán különlegessé teszi a pizzát. Eperrel is érdemes kipróbálni, epres-spárgás receptek a Fahéj magazinból!

Hogyan készítsük elő aspárgát?

A spárga akkor finom, amikor friss és ropogós. Nem ajánlatos sem túlfőzni, sem túlsütni, ezért a legtöbb esetben leforrázva szokták felhasználni. Mikor a spárgát előkészítjük, vágjuk le az aljáról a fás részt, ez kb. 2-3 cm szokott lenni. Tegyük forrásban lévő sós vízbe, és 2-3 percnél tovább ne hagyjuk benne. Mikor a forró vízből kivesszük, rögtön hűtsük le, ehhez legjobb a jeges víz. A leforrázott spárga akár 4 napig is tökéletesen eláll a hűtőben.

A pizzatészta elkészítése:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg fehér- vagy kenyérliszt
  • 3 dl langyos tej (Használhatunk langyos vizet is, tejjel azonban jobban megdagad és lágyabb lesz a tészta.)
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított)
  • 2 kiskanál cukor
  • 3 evőkanál só
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítése:

1. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet és a sót.

2. A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és a friss élesztőt, megvárjuk, míg habos lesz a teteje.

3. A liszt közepén formálunk egy kis lyukat a kezünkkel, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Javasolt nem az egészet rögtön hozzátenni, nézzük meg mennyi tejet bír el a liszt. Egy fakanállal összekeverjük, esetleg hozzáadunk még egy kis tejet, lisztet. Hozzákeverjük az olívaolajat. Miután a tészta összeállt, gyúrni kezdjük (kb. 10 percig). Onnan tudjuk, hogy jó a tésztánk, ha puha, elasztikus, nem ragadós.

4. Kiolajozott tálban letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. A tálból kivéve megnyomkodjuk, hogy a levegő kijöjjön belőle.

asparagus pizza

A mexikói spárga-pizzához:

Hozzávalók:

  • focaccia tészta-alap
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 friss paradicsom apróra vágva
  • 1 kiskanál citrom- vagy lime-lé
  • 2 csipet cayenne bors
  • 2 csipet koriander
  • ízlés szerint mexikói fűszerkeverék
  • 1 marék konzerv vörösbab
  • só, bors
  • 4-5 szál leforrázott spárga
  • egy marék reszelt sajt (lehetőleg füstölt)

1. Elkészítjük a pizzaszószt. Ehhez egy kis lábasban forró olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsompürét. Jól összeforraljuk, megfűszerezzük, hozzáadjuk a citromlevet. Ha nagyon sűrű, egy kevés vízzel lazíthatjuk.

2. Kinyújtjuk a tésztát kb. 0,5 cm vastagra. Megkenjük a pizzaszósszal, majd rászórjuk a reszelt sajtot. A sajton egyenletesen eloszlatjuk a spárgát és a vörösbabot.

3. Olajozott tepsibe helyezve 200 fokon kb. 10-15 percig sütjük. Tejföllel mártogatva nagyon finom!

Recept: Sztanó Orsolya

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.