A medvehagyma frissítő ereje - recepttel

medvehagyma
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 01. 19:02
A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele. Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.

A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele. Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.

Hol található a medvehagyma?

A medvehagyma a hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír. A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos.

Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tisztítókúrákhoz gyakran javasolják. A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír.

medvehagyma

Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas, sőt még pesto is készíthető belőle. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva. A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha nem ismeri a növényt, ne gyűjtse, inkább biztos helyről szerezze be!

Recept Önnek!

Lepje meg családját a tej, tojás és élesztő nélküli bio medvehagymás pogácsával vagy készítse el a medvehagymás pestot!

Szeretnénk Önt megajándékozni egy recepttel.Megajándékozni valakit egyáltalán nem könnyű dolog, főleg akkor nem, ha az, akit szeretnénk meglepni, nem fogyaszthat cukrot és élesztőt. Reméljük a bio medvehagymás pesto receptje nagy segítséget jelent a tudatosan táplálkozóknak, a candidásoknak és a cukorbetegségben szenvedőknek. Jó étvágyat kívánunk!
Bio medvehagymás pesto
Hozzávalók:
  • 10 dkg medvehagyma
  • 1 dkg bio fenyőmag
  • 5 dkg bio reszelt parmezán sajt (vegetáriánusok füstölt növényi sajttal helyettesíthetik)
  • bio chili ízlés szerint
  • tengeri só ízlés szerint
  • őrölt színes bio bors (fekete, fehér, rózsa, zöld ) ízlés szerint
  • kb. 0.7 dl bio hidegen sajtolt étolaj ( napraforgó vagy olíva)
Egy száraz serpenyőben a bio fenyőmagot enyhén megpirítjuk, majd beletesszük az aprítógépbe.A bio chiliből eltávolítjuk a magokat és az ereket, és berakjuk ezt is az aprítógépbe. Őrölt bio chilit is használhatunk.A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, csíkokra vágjuk és az aprítógépbe tesszük. Az eddigi összetevőket ledaráljuk. Az aprítóba belerakjuk a reszelt bio sajtot, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáöntünk annyi bio étolajat, amennyit felvesz, majd összemixeljük. A pestot üvegbe tesszük, lefedjük és hűtőszekrényben tároljuk. További recepteka piszeioko.hu-oldalán itt>>>>>>>>

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.