A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele. Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált.
A medvehagyma a hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír. A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos.
Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tisztítókúrákhoz gyakran javasolják. A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír.
Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas, sőt még pesto is készíthető belőle. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva. A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha nem ismeri a növényt, ne gyűjtse, inkább biztos helyről szerezze be!
Recept Önnek!
Lepje meg családját a tej, tojás és élesztő nélküli bio medvehagymás pogácsával vagy készítse el a medvehagymás pestot!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.