A szagos müge nevéhez illően egy üde tavaszi virág, amit már a középkortól használtak sebgyógyításra. Készülhet belőle vértisztító teakeverék, görcsoldó, energiaital."Szagos müge, lisztmamonya, macskagyökér, tyúkturbolya, kutyabengevakarék, mindegyikből tíz marék!" - szalasztotta Ludas Matyi Döbrögi legényeit a mezőre. Matyi sebgyógyítónak szánta a szagos mügét, mikor Döbrögi uraság orvosának adta ki magát.
Nem tévedett nagyot, ugyanis számos feljegyzés bizonyítja, miszerint Európa-szerte már a középkortól használták sebgyógyításra ezt a gyönyörű tavaszi virágot a szagos mügét.
A szagos müge elnevezés ennél fogva tehát nem véletlen, ugyanis e növénynek a virágzás előtt gyűjtött hajtása olyan hatóanyagot tartalmaz (melilotozid), amelyről a szárítás során a jellegzetes illatú kumarin hasad le. A friss növénynek egyébként nincs illata. A szárított mügének ezzel szemben a frissen vágott szénára, egyesek szerint vaníliára, megint mások szerint a dohányra emlékeztető illata felhasználásának számos módját ihlette az évszázadok során.
Bár a szárítás során a növény súlya ötödére csökken, erős illata betölti az egész szobát, ami rovarűzésre és ruhaillatosításra egyaránt alkalmazható. Manapság házi készítésű parfümünkbe is belecsempészhetjük, ha körülbelül egy hétre 1-2 dl jojoba-olajba (bio- és herba-boltokban kapható) áztatjuk a virágot. A különböző illóolajokkal aztán már saját magunk keverhetjük ki mügés parfümünket, vagy házi testápolónkat. Egyéb kozmetikai haszna is van a szagos mügének: forrázata ránctalanító hatású.
Már a középkortól mind külsőleg, mind belsőleg számos bajra gyógyírt jelentett, és manapság is megtalálható a természetes gyógymódok híveinek recepttárában a szagos mügéből készült vértisztító és nyugtató tea, mint ahogy az orvostudomány is felhasználja vérkeringés javító, gyulladáscsökkentő hatását a vénás megbetegedések kezelése során. Véralvadásgátló gyógyszerek szedése, vagy terhesség esetén fogyasztása kerülendő.
10 g szárított növényt 1 liter forrásban lévő vízbe dobunk, 10 percig áztatjuk, s ebből napi 2-3 csészével fogyasztunk. Álmatlanság esetén lefekvés előtt 30 perccel egy csészével.
A szagos müge nem csak lenyugtat, de bátorságot ad és fel is pezsdíti szellemünket. Borral kevert párlatát a középkorban a bátortalan szerelmesek serkentő italaként fogyasztották. A növény egyes ételeknek is egyedülálló ízt ad, de sokoldalúsága talán abban mutatkozik meg, hogy még energiaital is készíthető belőle.
9 grammnyi frissen szedett mügelevelet megszárítunk, leöntjük 0,5 l jó minőségű fehérborral és egy citrom levével. 3-4 órán keresztül melegben tartjuk, majd adunk hozzá ízlés szerint pár kanál cukrot és még másfél liter bort. Hűtőszekrénybe tesszük, és mielőtt fogyasztanánk belőle, még 1 liter borral jól összerázzuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.