Idén a hagyományos őszi gyümölcsfa telepítéshelyett az enyhe tavaszi időjárás lehetővé teszi a március végi, április eleji munkálatokat. A tavaszi ültetéskor azonban van pár dolog, amit feltétlen szem előtt kell tartanunk, ha azt akarjuk, hogy megmaradjon és teremjen a fa.
Hogy biztosan ne kövessünk el semmiféle végzetes hibát, Dr. Szabó Tibor, az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa ad hasznos tippeket a növénytelepítéshez.
A jelenlegi tendencia szerint a faiskolákból a növények leghamarabb októberben kerülhetnek ki, így a csemeték csak november elején, közepén jutnak el a termelőkhöz. Az ősz utolsó hónapja viszont általában nem szolgál ültetéshez ideális körülményekkel, ezért sokan kényszerülnek arra, hogy a téli fagyokat elkerülve, tavasszal kezdjék meg a munkálatokat. Dr. Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa 5 pontban foglalja össze, mire figyeljünk a rendhagyó, tavaszi ültetés során.
„Az őszi ültetés azért maradt meg a köztudatban, mert régen a faiskolák 2 éves oltványokat adtak ki, amelyek hamarabb befejezték a vegetációt, mint a mostanában forgalmazott 1 éves oltványok. A 2 éves növényeket már októberben kiültethették a termelők, így a csemetéknek volt elég ideje megfelelő gyökérzetet ereszteni és felkészülni a hidegre. A gyakorlat azonban azt mutatja, a jelenleg forgalmazott, kevésbé ellenálló, fiatalabb oltványok kiültetését érdemesebb ősz helyett tavaszra ütemezni.” – magyarázta Dr. Szabó Tibor.
A sikeres ültetéshez nem elég, hogy a talajjegesedést elkerüljük. Ahhoz, hogy a növény életképes maradjon, legalább 8-10 °C-os földbe kell ültetnünk. A talaj hőmérséklete természetesen összefügg a levegő hőmérsékletével, ezért amíg nem melegszik fel az idő nagyjából 10-15 °C-ra, felesleges ültetéssel próbálkoznunk, hisz nem indul meg a növény gyökeresedése.
Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket nem is érdemes hagyományos módon ősszel kiültetni. Mivel a csonthéjasok meglehetősen érzékenyek a téli időjárási viszontagságokra, ajánlott őket tavasszal beszerezni a faiskoláktól, és melegebb földbe ültetni. Tehát ha őszibarackot, kajszibarackot, meggyet vagy cseresznyét akarunk ültetni, pár héten belül elérkezik a cselekvés ideje.
Ültetéskor az sem mindegy, mekkora teret adunk a facsemetének. A gödör kiásásakor vagy fúrásakor fokozottan kell ügyelni arra, hogy az kétszerese, háromszorosa legyen az oltvány gyökérzetének, illetve hogy a növény pont olyan mélyre kerüljön, mint a faiskolában volt, hogy ideális lehessen a gyökerek fejlődése.
Tavaszi ültetéskor külön figyelmet kell fordítani a gyökerek metszésére. Az őszi eljárással szemben ilyenkor csak a végét kell egy kicsit visszavágni. A gyökérmetszésre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését.
Ültetéskor mindig hangsúlyos momentum a talajtaposásos tömörítés után az öntözés. A frissen kiültetett facsemete akár 10-20 liter vizet is elbír, ám hogy az öntözővíz ne párologjon el róla egy napsütéses tavaszi délutánon, fel kell kupacolni a növényt. A titokzatos kifejezés azt jelenti, hogy a facsemete köré földhalmot építünk, amely segít megőrizni a talaj nedvességét. Ez az ideiglenes földkupac aztán 2-3 héten belül eltávolítható.
+ 1 Ne főzzük meg a gyökereket!
Ha mindenképpen trágyázniszeretnénk a földet, amelybe ültetünk, nem szabad elfelejteni, hogy az oltvány gyökerei nem érintkezhetnek a trágyával. A trágya és a gyökérzet között feltétlen földréteget kell képezni, ugyanis a gödör betemetésekor a trágya elkezd bomlani, akár 60-70 °C-ra is felmelegszik, ezen a hőmérsékleten pedig a 15-20 cm földdel el nem választott gyökerek egyszerűen megfőnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.