Mosatlan edények egy kupacban, a mosogatási kedv azonban nulla. Ismerős? Íme, néhány praktika a gyors, és természetes mosogatáshoz.
Nem vagy egyedül azzal, hogy utálsz mosogatni. Sokan vagyunk így ezzel. Sőt, ha hiszed, ha nem ezzel nagyanyáink sem voltak másképp. Ezért van tehát az a sok hasznos és gyors házi jó tanács, amit éppen ők találtak ki a munka megkönnyítésére. Nemcsak olcsó, dehatékony eszközöket vetettek bea mosatlan edényekkel szemben is sikerrel. Ezen eszközök nagy része szerencsére ma is rendelkezésünkre áll, jobb esetben ott lapul minden konyhában.
Ragyogó porcelán só és szódabikarbóna segítségével
Porcelánedényeink tiszták maradhatnak egy kis odafigyeléssel. Mivel a porcelánedények festése megkophat,óvatosan töröljük át egy szódabikarbónába mártott nedves ronggyal. Így megóvjuk a festést is, és a piszkot is eltávolíthatjuk.
Az erősebben szennyezett, zsíros tányérokat pedig egy puha, nedves rongyra hintett pár csipet só segítségével tudjuk tisztítani úgy, hogy a foltos részt dörzsöljük.
Kíméletes praktikák teflonhoz
Úgy szól a fáma, hogy a teflonhoz nem ragad semmi, ha azonban bevonata sérült, még ez is előfordulhat. Ilyen esetben forraljunk az edényben egy pohár vizet, két evőkanál szódabikarbónát és fél pohár ecetet addig, ameddiga szennyeződés fel nem oldódik. Ezután mossuk el az edényt, öblítsük, majd ha megszáradt, kenjük ki egy kevés olajjal vékony rétegben.
Kevésbé makacs szennyeződés esetén, nedvesítsük be az edényt,szórjuk meg vastagon sóval,majd pár órát hagyjuk állni, s végül mossuk el.
Szódabikarbónával a tiszta öntöttvasért
Ha ráégett az étel öntöttvas edényünkre, öntsünk a még koszos edénybe egy liter vizet, és két evőkanál szódabikarbóna segítségével forraljuk fel. Öntsük ki az oldat nagy részét, majdegy szivacs durvábbik felével mossuk tisztára az edényt. Öblítés és szárítás után ezt is kenjük ki vékonyan olajjal.
Tiszta lábas, rendes ház
Kész rémálomnak tűnik a piszkos lábasod, edények, serpenyők tisztítása. Pedig nem is olyan nehéz feladat. Ha az edényekben felforralunk néhány pohár vizetöt evőkanál szódabikarbónával, majd néhány órát (vagy egy egész éjszakát) hagyjuk állni, remek hatást érhetünk el. A szennyeződésdarabok ugyanismaguktól leválnak az edény faláról.
Ha nincs idő áztatásra, marad a súrolás. Erre a célra használjunk sót! Ha az étel be is színezte a lábast, akkorfőzzünk benne nyers krumplit, hagyjuk állni néhány órát, majd mossuk ki az eredmény magáért fog beszélni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.