Együnk fokhagymát a jó vércukorszintért is!

természetes gyógymód
PUBLIKÁLÁS: 2016. február 02. 19:00
Azt valószínűleg a legtöbben tudják, hogy a fokhagyma jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet. Nos, az erős illatú és ízű fűszernövény a vércukorszintre is kedvezően hat.

Azt valószínűleg a legtöbben tudják, hogy a fokhagyma jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet. Nos, az erős illatú és ízű fűszernövény a vércukorszintre is kedvezően hat.

Több tanulmány is igazolta, hogy a fokhagymaa káros hatású LDL koleszterin mennyiségének csökkentésével, illetve a „jó” HDL koleszterin mennyiségének növelésével szerepet játszhat a koleszterinszint szabályozásában. Egy kísérlet során napi 1,5-3 gerezd fokhagymának megfelelő fokhagymakivonat 2-6 hónapon át fogyasztva 9 százalékos összkoleszterinszint csökkenést eredményezett.

A vércukorszintrea fokhagyma az inzulintermelés fokozásával hathat jótékonyan - legalábbis ezt látszik bizonyítani néhány korai stádiumban lévő állatkísérlet. Figyelem! Mivel a fokhagymatartalmú táplálék kiegészítőknél nem figyelhető meg a vércukorszintre gyakorolt kedvező hatást, a fűszernövényt a hagyományos módon érdemes fogyasztani.

fokhagyma21000

A fokhagyma vérhígító hatása szintén ismert: ennek köszönhetően csökkenti az artériákat elzáró vérrögök kialakulásának kockázatát.

További előnyök

A fokhagymában gazdag étrend többféle rákos betegség (például a gyomor- és vastagbélrák) kialakulásának valószínűségét is mérsékelheti. Magas vérnyomás esetén szintén jótékonyan hat.

fokh1000

Konyhai ötletek

Aki nem kedveli a fokhagymaaprítást, vásároljon fokhagymanyomót. A hámozást egyszerűsíti, ha a növény oldalát megnyomogatjuk egy nagy kés lapjával. A fűszernövényt hűvös, sötét helyen, például szekrényben tartsuk: a hűtőben gyorsabban kihajt.

Grillezésheztegyünk egy egész fej fokhagymát is a rácsra. Időnként forgassuk meg. Akkor készült el, ha a héja sötétbarnára színeződött és könnyen lehúzható.

A fokhagyma szinte bármelyik, csirkéből, halból, bárányból, marhahúsból vagy tofuból készült étel ízesítésére alkalmas.

Vaj helyett használjunk sült fokhagymát a kenyérhez, vagy adjuk krumplipüréhez, illetve tésztához. Sütés előtt szedjük gerezdekre a fokhagymát, majd terítsük el őket egy tepsiben héjastul. Szórjunk rájuk egy kevés olívaolajat és sót, majd süssük őket puhára 190°-on, nagyjából 30 perc alatt, a tepsit időnként megrázogatva. Ezután a fokhagyma húsa egyszerűen kinyomható a héjából.

A zúzott fokhagymát a rizses vagy egyéb, gabonával készült ételekhez még főzés előtt adjuk hozzá.

Pirítsunk zöldségeket, például spenótot, gombát vagy édesköményt fokhagymával kevert olívaolajban.

Készítsünk fokhagymás-mustárosmarhapácot dijoni mustár, rozmaring, olívaolaj, balzsamecet, fekete bors és (sok) aprított fokhagyma felhasználásával. A húst legalább 2 órán át pácoljuk a hűtőben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.