Mik azok a pszeudocereáliák?

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2016. január 05. 19:05
Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azértemlítjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez.

Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azértemlítjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez.

TUDTA-E, HOGY • a hajdina, köles, amaránt, quinoa álgabonák (pszeudocereáliák), mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék tagjai, hasonló tápanyagtartalmuk és felhasználási módjuk révén mégis ezekkel együtt kerülnek említésre. • az amarántmagokból kinyert olajat az élelmiszeripar mellett kozmetikai termékek előállításához is használják. • a honfoglalás időszakában még a magasabb társadalmi réteghez tartozók asztalán is a köleskása volt a legfontosabb étel. • a hajdina leveleiben olyan anyagok találhatók, amelyek fényérzékennyé teszik a bőrt.

Mik azok a pszeudocereáliák?

Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez. Egyes tulajdonságaikban kedvezőbbek, míg másokban hasonlóak a gabonafélékhez, ezért azok mellett, de helyett is felhasználhatók a mindennapi gasztronómiában, különösen a gluténérzékenyek étrendjében. Mivel hosszabb időn át elsősorban csak a reform, vegetáriánus típusú konyhák alkalmazták (bár őseink étrendjéből nem hiányozhattak, sokáig eltűntek az asztalokról), gyakran idegenkednek használatuktól. Ennek elsősorban az ismerethiány lehet az oka, főleg a felhasználási lehetőségek tekintetében.

shutterstock_63929674

A pszeudocereáliák közé sorolt fajok bemutatása

Az alábbiakban a három leggyakoribb és legismertebb álgabona, a köles, hajdina és az amaránt jellegzetességeit, egészségi hatásait, felhasználási lehetőségeit mutatjuk be.Energia- és főbb tápanyagtartalmukat az alábbi táblázat mutatja összehasonlításképpen:

100 gEnergiaFehérjeZsírSzénhidrátEbből élelmi rost
hántolt köles350 kcal9,5 gramm3,9 gramm68,76 gramm3,8 gramm
hántolt hajdina341 kcal9,77 gramm1,73 gramm71,3 gramm3,7 gramm (a hántolatlanban 25 gramm)
amaránt mag374 kcal14,45 gramm6,51 gramm66,17 gramm15,2 gramm
amarántpehely353 kcal15,54 gramm7 gramm71,15 gramm9,5 gramm
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.