Házi kifli, hogy jól induljon a nap

kifli
PUBLIKÁLÁS: 2015. december 01. 13:22
Kezdem magam konyhatündérnek érezni – na, nem mintha vágynék erre a titulusra – mertnemrégiben arra vetemedtem, hogy a házi kenyér sütése mellett kipróbáljam magam a kiflisütés tudományágban is, mivela gyerekeim azzal kezdtek cukkolni, hogy nem merek kilépni a komfortzónámból, amióta megtanultam kenyeret sütni és a kiflisütés amúgy is a profik kiváltága. Na, ezt nem hagyhattam annyiban és nekiálltam kísérletezni.

Kezdem magam konyhatündérnek érezni – na, nem mintha vágynék erre a titulusra – mertnemrégiben arra vetemedtem, hogy a házi kenyér sütése mellett kipróbáljam magam a kiflisütés tudományágban is, mivela gyerekeim azzal kezdtek cukkolni, hogy nem merek kilépni a komfortzónámból, amióta megtanultam kenyeret sütni és a kiflisütés amúgy is a profik kiváltága. Na, ezt nem hagyhattam annyiban és nekiálltam kísérletezni.

Nem szégyellem bevallani, hogy az első kiflis kör után valóban azt éreztem: ez nekem nem fog menni, mert bár rengeteg félekiflit sikerült sütnöm (laposat és hosszút, keletlent és sületlent, keményet és ehetetlent), de ezek nagyon messze voltak a tökéletestől. Mit tökéletestől! Az ehetőtől…

Életemben ennyi receptet nem nyálaztam még át, mint e kihívás során – mert az volt, el kell ismernem -, mert ez azért, az meg amazért nem tetszett, a harmadik leírva tökéletesnek tűnt, megcsinálva, nos, inkább hagyjuk. Nem tudom, hogy bennem volt-e a hiba, vagy az alapanyagok hibádztak, mindenesetre hosszú időbe tellett a következő recept felkutatása és személyre szabása.

Házi kifli frissen, ropogósan

Előkészítési idő:
Főzési, sütési idő:
Összes idő:
Mennyiség:16
Házi kifli frissen, ropogósan
Hozzávalók
  • 70 dkg finomliszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő vagy 2 zacskó porélesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál víz vagy tej (a kenéshez)
Elkészítés
  1. Dagasszuk össze az összes hozzávalót. (Az élesztőt nem kell külön felfuttatni.)
  2. A kész tésztát osszuk négyfelé és nyújtsuk ki 5 mm vastagságú körökké.
  3. A lapokat vágjuk 4-4 cikkre, és egyenként nyújtsuk őket tovább olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk úgy, hogy alakjukat közben megtartjuk.
  4. A szélesebb részénél kezdjük el egyesével feltekerni őket, fomázzuk kifli alakúra és tegyük vastagon kivajazott, kilisztezett tepsibe.
  5. A tetejüket kenjünk meg kevés tejjel vagy vízzel.
  6. Takarjuk le és tegyük félre a kifliket kelni, amíg bemelegszik a sütő (kb. 20 perc).
  7. A sütőt 210 Celsius fokra - alsó-felső sütés állásban - melegítsük elő (a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet).
  8. Süssük a kifliket 15-20 perc alatt. aranybarnára.

jól induljon a nap

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.