A csukamájolaj volt az első étrendkiegészítő

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2015. november 18. 19:00
A magyar gyógyszerkönyvekben a tuberkulózis, az angolkór és a szaruhártya-elfajulás kezelésére ajánlják. A csukamájolaj kedvező hatását, elsősorban a magas A- és D-vitamin, illetve Omega-3 tartalma adja. A fő összetevőkön túl, természetesen sok más ásványi anyag, vitamin és nyomelem is jelen van benne.
A csukamájolaj (Oleum jecoris aselli), egy tradicionális kanalas orvosság, amit az emberiség több mint 2000 éve használ.

A magyar gyógyszerkönyvekben a tuberkulózis, az angolkór és a szaruhártya-elfajulás kezelésére ajánlják. A csukamájolaj kedvező hatását, elsősorban a magas A- és D-vitamin, illetve Omega-3 tartalma adja. A fő összetevőkön túl, természetesen sok más ásványi anyag, vitamin és nyomelem is jelen van benne.

A csukamájolajat évszázadok óta fogyasztjuk, sokféle betegség kezelésére és megelőzésére. A benne lévő jó minőségű D-vitamin, fontos szerepet játszik a fogak és a csontok egészségének megőrzésében.

Az A-vitamin a látást, a bőrt és az immunrendszert erősíti és a nyálkahártyák épségéért is felel. Az omega-3 zsírsavak elősegítik a megfelelő koleszterinszint és vérnyomás megőrzését, továbbá az idegrendszerre vannak elismerten jó hatással. Az Omega-3 zsírsavak támogatják a kiegyensúlyozott zsíranyagcserét is, így a testsúly szabályozásában ugyancsak jelentős a szerepük.

A csukamájolaj a benne található vitaminok és zsírsavakon felül több rendkívül pozitív élettani hatással is rendelkezik, ezért feltételezhető, hogy valójában az egyes összetevők között létrejövő szinergikus - egymást erősítő - együttműködése okozza a csukamájolaj rendkívüli értékét.

cod_liver_oil

A csukamájolajnak felértékelődött a szerepe

Mint a természetes D-vitaminban leggazdagabb étel, a csukamájolaj szerepe az utóbbi évtized kutatásai alapján igencsak felértékelődött. A csukamájolaj hatásáért elsősorban a D-vitamin felelős, és a csontanyagcserében játszott közismert hatásán túlmenően meghatározó módon részt vesz a sejtfunkciók szabályozásában egyaránt.

Becslések szerint a humán génállomány 10%-a, legalább részben, a D-vitamin hatása alatt áll, ebből legkevesebb 500 gén működését közvetlenül a D-vitamin szabályozza. Ugyanakkor majdnem minden sejt rendelkezik D-vitamin-receptorral, illetve 1-alfa-hidroxiláz (1-0 Hase) enzimmel, ami a D-vitamin hatásos formájának szintéziséhez szükséges.

Ebből az is következik, hogy a D-vitamin alacsony szintje nem csak a csontfejlődési zavarok és a csontritkulás, hanem sok más gyakori betegség kockázati tényezője is. Ilyen meggondolások alapján újra kell értékelnünk a D-vitamin biológiai szerepét és a róla alkotott elképzeléseket.

csukamaj_gyerekeknek

A csukamájolaj és a gyermekek egészsége

Aki a hetvenes-nyolcvanas években született, azok nagy részébe szinte biztosan fogyasztottak bizonyos időnként egy-egy kanál csukamájolajat. Nem ok nélkül ajánlották a gyermekorvosok akkoriban a fogyasztását, hiszen a gyerekeknél a legfontosabb az egészséges sejtosztódás és a megfelelő testi fejlődés, amit a csukamájolaj jól meg tud támogatni.

A gyermekeknél a gyógyulási folyamatok elősegítésében is segíteni tud. Jelenlegi táplálkozásunk sajnos nem fedezi a testünk D-vitamin és a vele szinergetikus hatású A-vitamin szükségletet, az Omega-3 telítetlen zsírsav mennyiségéről már nem is beszélve, amely kifejezetten alacsony mennyiségben fogyasztunk.

Ismerje meg a csukamájolajat: www.csukamájolaj.hu

A csukamájolaj hatása az idősek egészségére

A csukamájolaj időseknek segít fenntartani az egészséges, mobil és rugalmas ízületeket, csökkenteni a reggeli merevséget az ízületekben. Változókorban a D-vitamin pótláshoz is kiváló, illetve a csontozat épségét is segít megőrizni.

A benne lévő nagy mennyiségű Omega-3 az idegrendszer normál működésében és a depresszió elkerülésében segíthetnek. Időskorban felgyorsul az agysejt pusztulás és gyakoriak az agyműködéssel kapcsolatos problémák. Agyunk jelentős hányada Omega zsírsavakból áll, így a csukamájolaj fogyasztása idősebb korban akár látványos, minőségi változásokat is hozhat az ember mindennapjaiba.

Idős korban 10-ből 9 embernél a látás is romlik. A csukamájolajban található A-vitamin a látás egészségének megőrzésében is segíteni tud.

spoonofgreenpastureclo

A felnőttek egészsége

Az aktív életet folytató korosztálynál, a hatékony agyműködés elengedhetetlen. Sikerünk az életben munkánk hatékonyságától és mindennapi életünk stresszmentességétől függ. Agyunk számára az egyik legfontosabb tápanyag az Omega-3 zsírsav, amit a csukamájolaj kitűnően tud pótolni. A csukamájolajat fogyasztva, már napokon belül jelentős pozitív változást tapasztalhatunk a stressztűrő képesség, a koncentráció és a memória terén.

A csukamájolajban található összetevők segíthetnek a premenstruációs tünetek enyhítésében, a fogyókúrában vagy éppen a májműködés javításában. Az Omega zsírsavak megfelelő szintű bevitele, az olyan bőrproblémák esetén mint a pikkelysömör ugyancsak fontos.

A csukamájolaj erősíti az immunrendszert, felerősíti a szervezetet, növeli az energiaszintet, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyeit. Minden korosztálynak ajánlott a fogyasztása. Évi 2-3 csukamájolaj kúra elvégzésével jobb életminőséget, kiegyensúlyozottabb mindennapokat érhetünk el.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.