Kölest a kölöknek!

köles
PUBLIKÁLÁS: 2015. október 29. 19:00
Az európai ember számára a köles lekerült a bevásárlólistáról. Ideje, hogy meggyőződjünk róla, miért kell fogyasztani!

Az európai ember számára a köles lekerült a bevásárlólistáról. Ideje, hogy meggyőződjünk róla, miért kell fogyasztani!

A köles a gabonafélék családjába tartozó, hosszú évszázadok óta ismert táplálékunk. Számos feljegyzésben szerepel és több népi babona tesz említést róla. Ennek ellenére mostanra feledésbe merült és kikerült a konyhánkból. Helyét a kenyérgabonák vették át. A köles, akárcsak a zab, inkább a háziállataink táplálékává vált. Ezt pedig nem hagyhatjuk annyiban!

Köles körül

A köles különösen értékes, mivel ez az egyetlen teljes kiőrlésű, lúgos kémhatású gabonánk. Egyszerre ajánlott a legyengült -, illetve a fejlődő szervezet számára, mivel immunerősítő hatása van. Többek között gazdag vasban, magnéziumban és cinkben. Emellett fontos kovasav forrás, mely építő és támasztó funkciókat lát el a testben, ezért e nélkül egyetlen szervezet sem lenne képes működni. Szükség van rá a kötőszövetek szilárdságához. A kovasav varázsolja simává a bőrt, illetve ez teszi fénylővé a hajszálakat. A testünk tehát sugározni fogja egészséges életmódunkat, melyhez nem kell mást tennünk, csupán elegendő kölest ennünk.

koles2

Szépít kívül, belül

Főleg a fejlődő szervezet és kismamák számára ajánlott, de akkor járunk a legjobban, ha a család apraja-nagyja fogyasztja. Mivel vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért széppé varázsolja a bőrünket, erősíti a hajszálakat és a körmöket, illetve fluor tartalma miatt védi a fogakat. Szilícium tartalmának köszönhetően a szervezet ellenállóképességét fokozza, amely jót tesz a szemnek és érfalnak egyaránt. A kölesben gazdag étrend másik jelentőség a gyulladáscsökkentés. Szabályozza az anyagcsere folyamatokat és a vércukor szintet. Közkedvelt máj- és cukorbetegek számára. Ráadásul a méregtelenítő kúrák során is ajánlott a köles, mivel segíti a káros anyagok kijutását a szervezetből. Mivel zsírtartalma szintén magas, ezért gyorsan avasodik. Tehát mindig kisebb mennyiségben vásároljuk, és hamar készítsük el.

A köles a konyhába való

A legfontosabb tudnivaló, ha kölesből szeretnénk elkészíteni a napi menüt, hogy mindig alaposan mossuk és főzzük meg, mielőtt felhasználjuk. Hamar megfő, viszont nagyon sok folyadékot képes magába szívni, ezért bő vízmennyiséget használjunk. A köles kásának kiváló, de készíthetünk belőle gyümölcsös desszerteket, pudingokat egyaránt. Persze süthetünk belőle palacsintát, vagy akár kenyeret is. Felhasználása rendkívül változatos, finom íze mellett pedig a szervezet számára is hasznos, tehát vegyük és együk a kölest!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.