A tél nem a gyümölcsszezonról híres, mégis akad néhány egyed, melyek ezekben a hónapokban szüretelhetőek. A naspolya vezeti a sort.
A naspolya nem tartozik a legismertebb gyümölcsök közé, sőt aki nem találkozott még vele, kétszer is meggondolja, megkóstolja-e ezt az érdekes termést. Alakja olyan, akár egy virágzó bogyó. Nem csak külseje különleges, hanem íze, színe és szedése is eltér a megszokottól.
Kemény falat
A sötétbarnára érett gyümölcsöt az őszi hónapok legvégén lehet szüretelni, viszont a fogaink bánnák, ha egyből nekiesnénk falatozni. Mivel a naspolya utóérő gyümölcs, ezért frissen begyűjtve még túl kemény, szinte ehetetlen. A szedést követően hideg és száraz helyen kell tárolni pár héten át és csak ez után érdemes megkóstolni fanyarkás ízét. Ha a fán marad, még decemberben is szemezgethetünk belőle, addigra ugyanis a hideg és a dér megpuhítja a szemeket.
Dísznövény vagy csemege?
A naspolya hosszú utat járt be, míg elért hazánkba és arról is megoszlanak a vélemények, hogy pontosan honnan érkezett. Annyi biztos, hogy tőlünk Keletre. Mivel különleges a gyümölcs külseje, ezért sokszor a kert díszeként és nem íze miatt ültetik. A májusi virágzás után a gömbölyded szemek folyamatosan változtatják színüket, míg végül a tél beköszöntével elérik igazi sötét árnyalatukat.
Közismert magas pektintartalmáról és ennek köszönhetően ízletes lekvár főzhető a naspolyából. Természetesen nyersen is fogyasztható, amint lehámoztuk róla vékony héját. Bár a citromon nem tesz túl, a naspolya C-vitaminban gazdag, de emellett B- és E-vitaminban is bővelkedik. A gyümölcs fanyarkás húsa értékes a szervezetnek kalcium, vas, cink és magnézium tartalma miatt.Nem csak ehető, hanem iható formában is elfogyaszthatjuk. A naspolyából ? mint szinte mindenből ? kiváló pálinka főzhető, de borok és likőrök formájában is találkozhatunk vele. Levele és kérge szintén hasznosítható, leginkább az értékes csersav miatt kedvelték. Az orvoslás területén főként gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzáka szájüreg és a garat megbetegedésekor.
Tehát annak ellenére, hogy kissé furcsa és nem túlzottan híres, mindenképpen érdemes megjutalmazni a szervezetünket a téli hidegben néhány szem naspolyával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.