A fügelekvár nem a leghétköznapibb, de lássuk be, maga a füge sem az. Most érdemes kipróbálni, hiszen úton-útfélen fügébe akadhatunk.
Sajnos a piacokon nem olcsó, és viszonylag ritka is, mert nehezen szállítható és gyorsan romlik. Talán ezért is kopott ki a magyar köztudatból, pedig remekül érzi magát az itthoni kertekben is ez a Közel-Keletről származó fácska. Viszont ha a kertünkben van fügefa, akkor szinte kiirthatatlan, még a növénygyilkosok sem tudják elpusztítani. Úgyhogy: hajrá füge, és hajrá fügelekvár a különlegesebb napokra!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Negyedeljük fel a fügéket, és a vaníliarúd kivételével minden hozzávalóval keverjük el. (A vaníliás cukrot is most adjuk hozzá.) Körülbelül egy órán keresztül pihentessük, néha keverjük át. Vastagabb aljú lábosban tegyük fel főni, és ha felforrt, alacsony lángon főzzük a kívánt sűrűségre. Ez nagyjából egy óráig tart. Ha egy kicsit összeturmixoljuk, hígabbá válik, így nem lesz annyira darabos. Sterilizált üvegekbe merjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sajtok mellé, kenyérre kenve és süteményekbe töltve is mennyei!
WMN - Horvát SáraPortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.