Ringló - apró gyümölcs, nagy erő

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2015. augusztus 16. 19:00
Az egyik legolcsóbb nyári gyümölcs kétségkívül a szilva, annak is egy bizonyos fajtája: a vitamindús ringlószilva.

Az egyik legolcsóbb nyári gyümölcs kétségkívül a szilva, annak is egy bizonyos fajtája: a vitamindús ringlószilva.

A sárga, piros vagy zöld termésű gömbölyű gyümölcs sokrétűen felhasználható és nem utolsó sorban rendkívül ízletes.

Honnan?

Feltételezzük, hogy a ringló kis-ázsiai eredetű. Elnevezéséhez különböző legendák kapcsolódnak, melyek közül az egyik legérdekesebb szerint a francia Reine Claude királynéról nevezték el a gyümölcsöt, hogy kimutassák tiszteletüket. Végleges „ringló” formáját - ugyancsak találgatások nyomán - a német „Ringlotte” félrehallásából eredeztetjük.

Csupa vitamin!

A ringlószilváról kevesen tudják, de az élettani hatása is kiváló és a benne található vitaminok és ásványi anyagok sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében.

szilva

A gyümölcs sok A- és B2-vitamint tartalmaz, valamint élelmi rostban gazdag. Ásványi anyagai közül a legfontosabb a kálium, a kalcium, illetve a vas. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a vas felszívódását, ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását. Egyes kutatások szerint hatásos lehet különböző ízületi gyulladások megelőzésében is.

Fenntartja a sav-lúg egyensúlyt, szabályozza a keringési rendszert. A szilva fogyasztása csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát. Tisztítja a vért, védi a szemet leépülés ellen.

Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, védik a sejtfalat. Hatásukra felgyorsul az anyagcsere, fokozódik a zsírsejtek lebontása - vagyis kiváló fogyókúrás módszer. A ringló megköti a fölösleges zsírt, így a szervezet nem raktározza el. Az optimális eredmény eléréséhez napi 20 dkg szilva fogyasztását ajánlják a hozzáértők.

Felhasználás

A szilvának számtalan felhasználási módját ismerjük: befőttnek, lekvárnak tehetjük el - ehhez az érettebb gyümölcs a legmegfelelőbb. Szilvabor is készül belőle, mely alapja számtalan rövid italnak. Tortát is készíthetünk belőle, illetve díszítőelemként is használja a cukrászipar. Az aszalt szilva pedig egész évben elérhető csemege az édességet kedvelőknek.

gyumolcsok4

Ha ültetni akarunk

Ha esetleg szilvatermesztésre adjuk a fejünket, nem árt néhány dolgot szem előtt tartanunk. A szilva és a ringlószilva meleg helyen érzi jól magát. Kedveli az állandó napsütést, de a mozgóárnyékot is elviseli. Talajban ennél kevésbé igényes: ha nem agyagos talajba, vagy futóhomokba ültetjük, meghálálja a törődést.

A ringlófákat októberben célszerű ültetni, a talaj ekkor elég meleg és nedves. Míg a fa kicsi, karózzuk, és öntözzük gyakran. A későbbiekben minden évben terítsünk komposztot a fa törzse köré.

A ringlófa 4-5 éves korában fordul termőre. A gyümölcshozam előre nem meghatározható: egyik évben rengeteg gyümölcs terem, másik évben mindössze egy kevés. Ha nagyon sok a termés, mindenképp ritkítanunk kell, így a megmaradó szilvák egészségesebbek és nagyobbak lesznek. Valamint az ágaknak is könnyebbség, hiszen ha túl sok szilva húzza, könnyen letörhet.

A ringló gyümölcs elkészítéséhez rengeteg recept áll rendelkezésre, szakácskönyvekben, interneten egyaránt találhatunk finomabbnál finomabb ötleteket. Húsok mellett köretként, szilvás gombócként, piteként isteni. Próbálja ki, nem fog csalódni! Jó étvágyat!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.